Ekonomi Ölene mi, gidene mi...

Ölene mi, gidene mi...

Paylaş
Ölene mi, gidene mi...

Her yıl ortalama 1050 kişinin öldüğü iş kazalarının ekonomiye maliyet fiyatı 4 milyar lira

1.9 MİLYON GÜN KAYBETTİK

Son dönemde Tuzla tersaneleriyle maden ocaklarında artış gösteren ve yılda ortalama 1050 kişinin hayatını kaybettiği iş kazalarının yıllık faturası 4 milyara çıktı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, iş kazası maliyetinin İngiltere’nin 20 katı olduğunu belirterek, “İş kazaları nedeniyle 2008’de 1 milyon 865 bin 115 iş günü kaybettik. Bu sayı 2009’da 2 milyon gün olarak tahmin ediliyor. İş kazalarının beraberinde getirdiği diğer sorunlarla tahmini maliyet yıllık 4 milyar lira” dedi.

EN ÇOK ÖLÜM MADENLERDE

Ankara Hilton’da düzenlenen konferansta konuşan Ömer Dinçer, iş kazalarının yüzde 81’inin küçük ve orta boy işletmelerde yaşandığına dikkati çekti. Ömer Dinçer, kazaların yüzde 15’inin metal, yüzde 10’unun maden, yüzde 7.5’inin inşaat sektörlerinde yaşandığını, en fazla ölümlü iş kazasının ise madenlerde olduğunu belirtti. 2003’ten beri işyeri sayısının yüzde 57, çalışan sayısının yüzde 51 arttığını söyleyen Ömer Dinçer, iş kazası ve meslek hastalıklarında yüzde 35-40 azalma kaydedildiğini belirtti.

ÖNLEM ALMAYAN CEZA YER

İş kazalarının oranını azaltmaya yönelik strateji oluşturmak için çalıştay düzenleyeceklerini söyleyen Ömer Dinçer, 43 ilde kültür programı oluşturacaklarını açıkladı. Ömer Dinçer, “İşverenin müfettişi ‘ceza kesen’ kişiler yerine yararlanabilecekleri birer ‘ücretsiz danışman’ olarak görmelerini istiyorum. Ayrıca cezalandırma yerine ödüllendirme ve teşvik yönünde bir yaklaşım için çaba gösterilmesi gerekir. Buna rağmen sorumluluğunu yerine getirmeyenlere ceza kesilir” diye konuştu.

BARETİ BAŞI YERİNE BELİNE TAKAN VAR

İşçinin kendi güvenliğini koruyacak bilince sahip olması gerektiğini söyleyen Ömer Dinçer, “Kaskı olduğu halde başına takmadan motosiklete binen, bareti başına takmak yerine beline takan, madene indiğinde yanında sigara götüren bir işçi için hiçbir tedbir çare olmaz. İşçimize kendi hayatını koruyacak önlemleri öğretmeliyiz. İşveren de küçük bir tedbirin aslında çok sayıda insanın hayatını kurtaracağını bilmelidir. Aksi halde karşı karşıya kalacağı maliyet çok yüksek olacaktır” dedi.

İNGİLTERE'DE MALİYET YILDA 200 MİLYON LİRA

28.9 milyon çalışanı bulunan İngiltere’de kazaların maliyeti, 21.2 milyon işçinin bulunduğu Türkiye’nin 20’de biri kadar (200 milyon lira). Türkiye’den 8 milyon fazla işçisi bulunan ülkede iş kazalarının azlığı, gelişmişlik farkını da ortaya koyuyor. İngiltere’de 16 yaş ve üstü çalışan sayısı 28.9 milyon. Türkiye’de 16 yaş ve üstü çalışan sayısı 21 milyon 217 bin kişi. 2009 tahminlerine göre İngiltere milli geliri 2.2 trilyon dolar, Türkiye’de ise 610 milyar dolar.

2

Haberin Devamı