Spor Olimpiyat tarihinden ilginç notlar

Olimpiyat tarihinden ilginç notlar

Paylaş
Olimpiyat tarihinden ilginç notlar

İngiltere'nin başkenti Londra'nın üçüncü kez ev sahipliği yapacağı olimpiyat oyunlarında, tarih boyunca birçok ilginç olay yaşandı

1928 yılındaki Amsterdam Olimpiyat Oyunlarında, Avustralyalı kürekçi Henry Pearce, çeyrek finalde yarışırken kayığını durdurarak, nehirden geçmekte olan ördek sürüsüne yol verdi. Pearce duraksamasına karşın, altın madalyayı ülkesine götürmeyi başardı.

1904 yılında ABD'li maraton koşucusu Fred Lorz, St Louis’de yapılan oyunlarda yarışın büyük bir bölümünü arabaya binerek tamamladığı ortaya çıkınca diskalifiye oldu.

Londra Olimpiyat parkındaki 269 milyon sterline yapılan ve yüzme ile dalış yarışlarının yapılacağı "Aquatics Centre", vatoz balığı şeklinde tasarlandı. 17 bin 500 kişi kapasiteli merkez, kuşbakışı bakıldığında, yüzen vatoz balığı görünümünde.

Tarzan filmleriyle bilinen ve 12 Tarzan filminde oynayan ABD’li aktör Johnny Weismuller, 1924 ve 1928 olimpiyat oyunlarında yüzmede beş altın madalya kazandı.

ATICILIKTA GERÇEK GÜVERCİNLER KULLANILDI

Uçan hedef atıcılığında, 1900 yılındaki olimpiyat oyunlarında "kilden güvercin" yerine gerçek güvercinler kullanıldı ve müsabakalarda 300 güvercin öldürüldü.

1948 yılındaki Londra Olimpiyat oyunlarında kötü hava koşulları nedeniyle, oyunlar akşam karanlığına sarkınca, araba farlarıyla mücadelelerin yapıldığı alanlar aydınlatıldı.

Olimpiyat oyunlarındaki madalya töreninde, her ülkenin milli marşı kural gereği üç dakikadan fazla çalınamıyor. Uruguay’ın altı buçuk dakika uzunluğundaki milli marşı ise bu kurala uymuyor.

Londra 2012 Olimpiyat Oyunlarında, doğal hayatı korumak için olimpiyat parkına 500 kuş ile 150 yarasa yuvası yerleştirildi.

ÇIPLAK ATLETLER!

Antik Yunan döneminde Olympia’da atletler, çıplak olarak müsabakalara katılırdı.

Birçok kişinin tasarımını eleştirdiği 2012 Londra Olimpiyat Oyunlarının logosu, 400 bin sterline tasarımcı Wolff Olins’e yaptırıldı.

Londra 2012 Olimpiyat Oyunları için, Londra Filarmoni Orkestrası 205 ülkenin milli marşını kaydetmek için stüdyoda 50 saat geçirdi.

Siyahi atletler olimpiyatlarda 1960 yılına kadar maraton koşusunu kazanamadı. Maraton kazanan ilk siyahi atlet 1960 yılında Etiyopyalı Abebe Bikila oldu.

Olimpiyat Oyunlarının açılışında meşaleyi yakan ilk kadın atlet ise 1968’deki Meksika Oyunlarında Norma Basilio oldu.

1904 Paris Olimpiyat Oyunlarında, kazanan atletlere madalya yerine tablo hediye edildi. Fransızlar tabloların, madalyadan daha değerli olduğunu savundu.

Televizyondan yayımlanan ilk olimpiyat oyunları, 1936’daki Berlin oyunları oldu.

6 AY SÜREN OLİMPİYAT

Londra’nın ev sahipliği yaptığı ilk olimpiyat oyunları olan 1908 yılındaki oyunlar, Nisan-Ekim ayları boyunca altı aydan fazla sürdü. Oyunlar aslında, İtalya’nın başkenti Roma’da yapılacaktı. Ancak oyunlardan iki yıl önce İtalya’da bir yanardağın patlaması ve Napoli kentine hasar vermesi sonucu İtalyan hükümeti olimpiyat oyunlarını iptal etmek zorunda kaldı ve oyunlar Londra’ya alındı.

Haberin Devamı