Bilim - Teknoloji 'Ölmeyen yıldız' keşfedildi!
Paylaş
'Ölmeyen yıldız' keşfedildi!

Gök bilimciler, süpernova patlamalarının ardından yok olmadan varlığını sürdürebilen yıldız keşfetti. Yıldız, süpernova patlamalarının ardından yok olmadan enerjisini yenilemeyi başarıyor

ABD'nin California eyaletindeki Las Cumbres Gözlemevi'nde (LCO) faaliyet gösteren bir grup araştırmacı, 50 yıldan uzun sürede birkaç kez patladığı halde yok olmayan bir yıldızın varlığını tespit etti.

Araştırmacılar, ilk kez 2014'te keşfedilen ve "iPTF14hls" koduyla anılan süpernova patlamasının ardından sönmeye başlayan yıldızın birkaç ay sonra yeniden canlandığını gözledi.

Bunun üzerine yıldızla ilgili tarihsel kayıtları inceleyen bilim adamları, süpernovanın olduğu yerde 1954'te başka bir süpernova patlaması yaşandığını, yıldızın bu patlamanın ardından da bir şekilde varlığını koruduğunu fark etti.


NORMALDEN 5 KEZ YAVAŞ GERÇEKLEŞİYOR


Daha detaylı bilgi edinmek üzere Hawaii'deki Keck Gözlemevi'nin ileri spektrometre cihazlarıyla incelemeler yapan bilim adamları, patlamanın bugüne kadar gözlenenlerden farklı olduğunu, ilk başta hidrojen ağırlıklı çekirdeğin çökmesiyle oluşan normal süpernovalar gibi göründüğünü fakat parlama ve sönmelerin olağandan beş kez yavaş gerçekleştiğini belirtti.


TÜM BİLDİKLERİMİZİ UNUTTURACAK TÜRDEN


Araştırmanın baş yazarı Iair Arcavi, "Bu süpernova, dev yıldız patlamalarının işleyişiyle ilgili tüm bildiklerimizi boşa çıkarıyor." ifadelerini kullandı.


ÇEKİRDEKTEKİ ANTİ-MADDE


Araştırmacılar, bunun "Titreşimsel Eş Kararsız Süpernova" olarak adlandırılan bir süpernova tipinin örneği olabileceği görüşünde. Bu teoriye göre, özellikle evrenin erken oluşum döneminde yıldızlar o kadar büyük ve sıcaktı ki, bazılarını çekirdeklerinde "anti-madde" oluşuyordu. Bu durum, yıldızları bir yandan aşırı dengesiz hale getirerek sürekli patlamalara yol açarken diğer yandan yıldızın nihai bir patlamayla bir kara delik tarafından yutulup yok olmadan önce enerjisinin yenileyerek yaşamasını sağlıyordu.


GÜNÜMÜZ DÜNYASINDA DİNOZORLA KARŞILAŞMAK GİBİ


Araştırmanın yazarlarından LCO Süpernova Gözlem Grubu lideri Andy Howel, bu tür patlamaların yalnızca evrenin erken oluşum evresinde görüldüğüne dikkati çekerek, "Bu, günümüz dünyasında bir dinozorla karşılaşmak gibi bir şey. Gözünüzle görseniz bile gerçek mi diye şüphe edeceğiniz bir durum." değerlendirmesinde bulundu.

Araştırmanın sonuçları "Nature" dergisinde yayımlandı.

AA

Haberin Devamı