Dünya 'Ölüm Taciri' kapışması

'Ölüm Taciri' kapışması

Paylaş
'Ölüm Taciri' kapışması

ABD ile Rusya'nın arasına dünyaca ünlü silah kaçakçısı girdi

Soğuk savaş silahları

Eski bir Rus hava subayı olan Victor Bout silah kaçakçılığı yapıyordu. Rusya, Amerika ile arasındaki soğuk savaş döneminde silah stoğunu artırmıştı.

Victor Bout soğuk savaş sona erdikten sonra Rusya’nın elinde kalan silahları Amerika’nın ‘düşman’ olarak kabul ettiği Libya lideri Muammer Kaddafi’nin yanı sıra, Afganistan’daki Taliban ve El Kaide, Türkiye’deki PKK ile Kolombiya’daki FARC örgütüne satmıştı.

Amerikalılar yakaladı

Amerikan ajanları, FARC üyesi gibi davranıp Victor Bout’a ulaşarak silah istemişti. Victor Bout, bu ajanlar tarafından 2008’de Tayland’da yakalanmıştı.

Tayland’da yargılanmaya başlanan Victor Bout hakkında Amerika’da da müebbet hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Amerika, kaçakçının kendilerine teslim edilmesini istiyordu.

Rusya ise eski bir asker olan Victor Bout’un ‘sorgu sırasında askeri sırları verebileceği’ gerekçesiyle Amerika’ya teslim edilmesine karşı çıkıyordu.

‘Rusya’ya getireceğiz’

Tayland mahkemesi önceki gün Victor Bout’un Amerika’ya iade edilmesine karar verdi. Karar Rusya’da büyük tepkiyle karşılandı.

Rus hükümeti tarafından yapılan açıklamada “Viktor Bout’un Amerika’ya gönderilmesine ‘ne pahasına olursa olsun’ engel olacağız. Victor Bout’u Rusya’ya getireceğiz” denildi.

HAYATI FİLM OLMUŞTU

Victor Bout’un hayat hikayesi, 2 Amerikalı yazar tarafından ‘Ölüm Taciri’ adıyla kitap haline getirilmişti. Başrolünde Amerikalı oyuncu Nicholas Cage’in oynadığı 2005 yapımı ‘Savaş Tanrısı’ filmi de Victor Bout’un yaşam öyküsünden esinlenilerek çekilmişti

2

Haberin Devamı