Gündem Ölüm, üstlerine böyle kapandı

Ölüm, üstlerine böyle kapandı

Paylaş
Ölüm, üstlerine böyle kapandı

Eti Bakır Samsun İşletmesi'nde 300 ton ağırlığındaki amonyak tankının kapağının çökmesi sonucu ilk belirlemelere göre 5 kişi öldü, 1'i ağır 11 kişi de yaralandı

Samsun'un Tekkeköy ilçesinde kurulu Eti Bakır İşletmeleri’nde yapımı süren amonyak tankının 300 tonluk kapağı, montaj çalışması yapan işçilerin üzerine düştü. Dev kapağın altında kalan 5 işçi yaşamını yitirirken, 1’i ağır 11 işçi de yaralandı. Yaralılar Gazi Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

Olay, saat 14.30 sıralarında Tekkeköy ilçesi Selyeri Mevkii’nde kurulu yaklaşık 400 işçinin çalıştığı Eti Bakır İşletmeleri’nde meydana geldi. Yılda 40 bin ton blister bakır (levha), 220 bin ton sülfürik asit üretilen işletmede işçiler, özel bir fabrika için 30 metre yüksekliğinde, 100 metre enindeki amonyak tankını tamamlama aşamasına geldi.

Yaklaşık 300 tonluk kapak, montaj sırasında, tankın zemininde bulunan işçilerin üzerine düştü. Dev kapağın altında kalan işçilerden 5’i olay yerinde yaşamını yitirdi, 1’i ağır 11 işçi de yaralandı. İhbar üzerine fabrikaya çok sayıda ambulans, Sivil Savunma Arama Kurtarma ekipleri ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralılar, ambulanslarla Gazi Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Yaralıların daha donanımlı hastanelere sevk edilmesi ihtimali üzerine ambulans helikopterler de hazır bekletildi.

Kazanın duyulmasıyla işçilerin yakınları da Eti Bakır İşletmeleri’ne ve hastaneye akın etti. Düşen kapağı kaldırma çalışmaları başlatılırken, altında başka işçilerin de kalmış olabileceğinden endişe ediliyor.

Samsun Vali Vekili Hasan Özhan, yaklaşık 300 ton ağırlığındaki tank kapağının monte edilirken düşmesi sonucu 5 kişinin öldüğünü belirterek, "1’i ağır 11 işçi de yaralandı. Kapağın kaldırılması çalışmaları sürüyor. Şu an kapağın kaldırılmasına çalışıyoruz" dedi.

CEVHERDEN BAKIR ELDE EDEN TEK FABRİKA


Karadeniz Bölgesindeki bakır cevheri yataklarının değerlendirilip, Blister bakır üretmek amacı ile Samsun ilinin doğusunda Tekkeköy İlçesi’nde bakır işletmeleri kurulmuştur. 23 Ocak 1973 günü fırının ateşlenmesiyle izabe tesisleri, 1975 yılında ise sülfürik asit üretim tesislerinin kullanımı başlamıştır.

Özelleştirme kapsamında 12.04.2004 tarihinde devir alınan tesis, Blister Bakır ve Sülfürik Asit üretimine Cengiz Holding bünyesinde, Eti Bakır A.Ş. adı altında devam etmektedir. Eti Bakır A.Ş. Samsun İşletmesi, ülkemizin cevherden bakır elde eden tek fabrikası konumunda...

YARALILARIN KİMLİKLERİ BELİRLENDİ

Haberin Devamı

Eti Bakır İşletmeleri’nde meydana gelen kazada yaralanan işçiler Ali Başkaya, Yüksel Demir, Ali Bayraktar, Erdinç Demirer, Şükrü Demirer, Hasan Semiz, Ferdi Taşdümer, Mehmet Comart, Engin Gür, Tayfun Mumcu ve Mustafa Eren, Gazi Devlet Hastanesi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile özel hastanelerde tedavi altına alındı. Durumu ağır olan Mustafa Eren’in tedavisinin yoğun bakım ünitesinde sürdüğü belirtildi.

VİNCİN HALATI KOPMUŞ

Samsun’un Tekkeköy İlçesi Selyeri mevkiinde bulunan Eti Bakır İşletmeleri’nde meydana gelen kazanın ayrıntıları da ortaya çıkmaya başladı. 30 metre yüksekliğinde 100 metre genişliğindeki amonyak tankının montajı, fabrika içinde toprak zeminde yapıldı. Montajı tamamlandıktan sonra vinçle kaldırılan yaklaşık 300 ton ağırlığındaki kapak, tanka yerleştirilmek istenirken vinç halatının kopması sonucu yere, burada tankın dışında çalışan işçilerin üzerine düştü.

7 GÖZALTI, 3 KİŞİ DE ARANIYOR

Haberin Devamı

Öte yandan olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında 7 kişi gözaltına alındı. Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, olayda ihmali olduğu değerlendirilen, imalatı yapan firma yetkilileri, kontrol görevlileri, Eti Bakır A.Ş. yetkilileri ve vinç operatörü hakkında gözaltı kararı çıkarıldığını belirterek, "Bunlardan 7’si yakalandı. 3 kişi hakkında da arama kararı çıkarıldı" diye konuştu.

Kazayla savcılığın yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da soruşturma başlattı. Samsun Grup Başkanı ve 3 müfettişin tesislerde inceleme yaptığı öğrenildi.

2007 yılında özelleştirilen Eti Bakır’ işleten Cengiz Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz ise çok üzgün olduklarını belirterek, "Biz işi daha önce de çalıştığımız çok tecrübeli bir müteahhit firmaya vermiştik. Tedbirsizlik var mı yok mu inceletiyoruz. Çok üzüldük ama ölümler olduktan sonra ne desek boş. Tüm işçiler sigortalıydı. Kapağın hafta sonu kaynak çalışması bitmişti, bugün de montaj çalışması yapılıyordu. Gereken neyse yapacağız" diye konuştu.

BAKAN SUAT KILIÇ : 2 KİŞİ KAYIP OLABİLİR

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, olay yerine gelerek inceleme yaptı. Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Kılıç, "Ölümlü bir iş kazası yaşandı. Herşeyden önce hayatını kaybeden 5 kardeşimizin aililerine Allah’tan sabır diliyorum. Yaralılarımıza da geçmiş olsun dileklerinde bulunuyorum. Çalışan 43 işçi vardı. Bunların tamamına ulaşıldığına dair bilgi aldık. Henüz ulaşılamayan ama önceki günlerde şantiyelerde çalıştıkları bilinen iki işçi, söz konusu. Bunlara ulaşılamamakla birlikte bugün işe gelmemiş olmaları da kuvvetli bir kanaat var. Ama gelmiş de olabilirler. Çok sayıda ambulans ve sağlık ekibi olay mahallinde bekleyişine devam ediyor. Diğer yandan itfaiye ekipleri, arama kurtarma ekipleri, mahalde bir işçi olup olmadığını hassasiyetli bir şekilde, arama çalışmalarına devam ediyorlar. Alınması gereken bütün güvenlik önlemlerinin alındığı belirtildi. Tabi kaybedilen 5 canın geri getirilmesinin maalesef imkanı yok. Acımız ve üzüntümüz bu noktada derindir" dedi.

Adli makamların tahkikat sürecinde atılması gereken tüm adımları atacağını söyleyen Bakan Suat Kılıç, "Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli tahkikat olayın ilk başından itibaren başlatılmıştır. Burada çalışan idareci ve çalışanların ifadelerine başvurulmuştur. İmalat tankının üzerinin kapatılmasına yönelik olarak bir patlama sözkonusu değil, Üretimine devam edilmekte olan ağır çelik saçlardan oluşan demir çelik bir kürenin kaynak işlemlerinin sırasında yaşanan bir iş kazası" diye konuştu.

CHP’Lİ KOÇ : TÜRKİYE İŞ KAZALARINDA SABIKALI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç’da bölgede bir inceleme yaparak olayın takipçisi olacaklarını belirtti. Koç, "Türkiye iş kazalarında sabıkalı bir ülke. Avrupa birincisi Çin’den sonra da dünya ikincisi" dedi.

Samgaz Genel Müdürü ve Eti Bakır İşletmeleri A.Ş. yetkilisi Murat Albayrak’ta yaşanan kazayla ilgili bir açıklama yaptı. Albayrak şunları söyledi:

"Soruların, net cevaplarını aramaya çalışıyoruz. Bir amonyak tankının yerde üst kapağını imalatıyla ilgili bir çalışma. Kapak yerde, son derece kontrol altında özel alışımla çeliklerin gazaltı kaynak yöntemiyle birleştirilmesi esnasında yapılan bir imalattan ibaret. Bu imalat sonrasında mahallinde iskelelerin varlığı, gerekli emniyet tedbirlerinin varlığı gözlemlenebiliyor. Lakin yaşanan sabit olan bir iş kazası hadisesi vardır. İnceleme ve soruşturmalardan sonra nedeni tam olarak ortaya çıkacaktır. Sorumlular hakkında da gereken yapılacaktır. Türkiye’deki tek bakır tesisisin gübre üretim bölümünün inşaatı aşamasında yaşanan üzücü bir kazadır. Burası 500 işçimizin ekmek kapısıdır. Konsantre bakırın yanmasından sonra doğal olarak kimsayasal reaksiyon sonucunda oluşan bir sülfirik asit var. O asitin depolanması, taşınması çok sıkıntılı bir süreç. Bakır fabrikasının çalıştığı asit üretimi vardır. O asitte gübrenin hammaddesidir. Bizde kendi tesisimizdeki kapasite artışını modernize ettik. Fabrikanın verimliliğini belli bir düzeye ulaştırdıktan sonra da asit üretimini zenginleştirerek gübre üretimini üçüncü bir tesis aşamasına ulaşmatırmaya gayret ettik. Bunun inşaat çalışmasları esnasında yaşadığımız bir iş kazası."

Haberin Devamı


DHA

Haberin Devamı