Dünya Ölümden ölüme gidiyorlar

Ölümden ölüme gidiyorlar

Paylaş
Ölümden ölüme gidiyorlar

IŞİD'den kaçarak Şengal Dağına sığınan ve orada açlık ve susuzluk çeken ailelerin durumu içler acısı... Yardım için gelen helikopterde yaşananları gazeteci Rasan Remzi aktarıyor

Rasan Remzi – Erbil / @RasanRemzi

Şimdiye kadar Şengal Dağında mahsur kalan ailelerin durumu ancak telefon bağlantılarıyla biliniyordu. Ancak dün Rudaw Medya Ağ'ın muhabiri insani yardımları götüren helikopterlerin birine binerek oranın trajedi dolu görüntüleri kameraya aldı. Görüntülerde insani yardımların ulaştırıldığı sırada yaklaşık 20 kişinin de kurtarıldığı görülüyor.

Haberin Devamı

Helikopterde bulunan 350 ton su ve yiyecek İdris Barzani (Neçirvan Barzani'in oğulu)'nin Riwanga Vakfı tarafından temin edilmişti.

Bölgenin büyük kısmı hala İŞİD'in kontrölünde olduğu için yardım taşıyan helikoptere iki F-16 Amerikan savaş uçağı havadan destek sağlıyor. Yardım daha ailelere ulaşmamışken karadan İŞİD teröristleri helikoptere saldırıyor ve bu süreçte kısa çatışmalar yaşanıyor.

Şengal Dağında halk yardımları almak için adeta birbirleriyle yarışıyor. İnsani yardımlar bırakılırken bu sefer halk kendini kurtarmak için helikoptere binmeye çalışıyor. Kimi elinde çocuğuyla kimisi omuzunda hasta annesiyle kurtarılmak için helikoptere binmeye çalışıyor.

Haberin Devamı

Kendini zar zor helikoptere atabilen sadece 20 kişi kurtarılmayı başarırken görüntülerde acı bir an var. Helikopter tam kalkmak üzereyken 20 yaşında bir genç tüfeğin namlusuna dayanarak son anda helikoptere binmeyi başarıyor. Muhabire göre kalkış sırasında ise iki genç helikopterin iniş için dayandığı tekerliklere tutunarak ölüm dağından kaçıyor. Yalnız bir süre sonra 200 metre yükseklikte dayanamayıp düşüyorlar. Yani ölümden ölüme gidiyorlar. Helikoptere binmeyi başaran 20 kişinın arasında 6 yaşında bir çocuk da var. Üstelik kimi ki diye yalvarıyor. Zaho'ya gittiklerini ifade etmelerine rağmen küçük çocuk 'Emin misiniz?' diy soruyor.

Görüntülerde Rudaw Muhabiri çocuğa teselli vermek için onunla şakalaşıyor. Helikoptere binip kendini kurtarabilen gençler ise kurtuldukları için ellerini açıp dua ediyor.

İnsani yardımlar yetmediği için açlık ve susuzluk dağda kalanlar için devam ediyor. Bununla beraber yardım çalışları da sürüyor. Dün 12 bin kişi Suriye üzerinden dağdan indirilip İrak Zaho şehrine götürüldü. Yanlız dağda mahsur kalan insanların sayısı 100 bini aşıyor. Kurtarma çalışmalarının yavaş devam etmesinin sebebi ise IŞİD teröristlerinin dağa giden tüm yolları kontrol etmesinden kaynaklanıyor.