Esra Karayel Olumlu hava sürecek
HABERİ PAYLAŞ

Olumlu hava sürecek

Borsa İstanbul’da endeks kademeli iyileşme sürecine girerek haftayı kuvvetli alımlarla geçirdi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks, geçen haftaki yazımda ifade ettiğim gibi kademeli iyileşme sürecine girdi. Darbe girişiminin olumsuz etkileri sonrası haftaya 72 bin 422’den başlayan endekse, siyasilerden gelen destek, halkın ve sivil toplum örgütlerinin birleşmesi sonucu alımlar geldi.

Kurul’dan geri alım hakkı

Sermaye Piyasası Kurulu’nın şirketlere limitsiz geri alım hakkını tanıması da yükselişte etkili oldu. Endeks bu gelişmelerle cuma gününü haftalık yüzde 4.1 artışla 75 bin 405 puandan kapattı. Para piyasalarında da darbe sonrası gelişmeler takip edildi. Amerika’da açıklanan tüketici güveni ve diğer makroekonomik verilerin olumlu gelmesi ve Merkez Bankası Fed’in faiz oranlarını değiştirmemesi doları destekleyen gelişmeler oldu.

Haberin Devamı

Olumlu açıklamalar düşürdü

Dolar/TL, S&P’nin kredi notunu düşürmesi sonrası kısa süreli 3.09’u test etti ve 2.98’den kapattı. Ancak hükümet kanadından ekonomiyi destekleyici açıklamaları kuru gevşetti. Gösterge tahvil faizi bu hafta dar bir bantta seyretti. Faizler Cuma yüzde 9.24’ten kapanış yaptı.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalarda olumlu havanın devam edeceğini öngörüyorum. Hafta başında endeksteki panik fiyatlamanın biterek yukarı yönlü hareketler gerçekleştirmesi bu görüşümü destekliyor. Bu hafta piyasalar iki konu üzerinde fiyatlama yapacak. Biri kredi notumuz (Moody’s) diğeri ise açıklanmaya başlayan bilançolar.

Ekonomik veriler izlenecek

Şirket verileri ile birlikte ekonomik veriler de takip edilecek. Endekste dirençler 76 bin ve daha sonra 76 bin 300 seviyesinde gözüküyor. Yatırımcılara tavsiyem açıklamaları yakından takip edin. Turkcell, Sağlık Bakanlığı’nın kamu özel işbirliği modelinde hayata geçirilecek olan Şehir Hastaneleri Projeleri kapsamında beş yıl süreyle hastane bilgi yönetim sistemleri altyapı ve işletmesinin uçtan uça sunulmasını sağlayacak.

3.10 kritik seviye

Dolar/TL’de 3.10 seviyesi geçilmediği takdirde hareketlerin 2.98-3.05 aralığında gerçekleşmesi muhtemel gözüküyor. Bununla birlikte yatırımcılara bu ortamda günlük işlem yapmalarını tavsiye etmiyorum.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Önlemler olumlu

Soru: Emlak Gayrimenkul’ün talebi artıracak önlemleri konusunda bilgi verir misiniz? Cem ALTUĞ/İstanbul

Cevap: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı önceliğinde gayrimenkul talebini artıracak önlemler geleceği açıklandı. Buna göre Emlak GYO ve proje müteahhitleri potansiyel alıcıları cezbedecek borçlanma koşullarının oluşturulması için çalışacak. Uzun vadeli ve piyasa oranlarının oldukça altında borçlanma imkanları daha düşük peşin ödeme, erken ödemelerde yüzde 20 indirim ve kısa vadeli borçlanmalarda faizin sıfır olarak belirlenmesi bu önlemler arasında yer alıyor. Bu önlemlerin piyasadaki talebi olumlu etkilemesi muhtemel gözüküyor.

İhracat rakamları

Soru: Türk Traktör hissesini izliyorum. Şirket yeni veriler açıklamış. Ayrıntılı bilgi verir misiniz? Levent ALPOĞLU/İstanbul

Cevap: Türk Traktör, Otomotiv Sanayi Derneği’ne ilettiği ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre şirket 2016’nın ilk altı ayında 165 milyon dolar karşılığında 6 bin 902 traktör ve 16.8 milyon dolar karşılığında da yedek parça ihraç edildiğini duyurdu.

Haberin Devamı

İhaleye katıldığını bildirdi

Soru: Ulusoy Elektrik hissesini tutuyorum. Şirket ile ilgili gelişmeler nedir? Bilgilere nereden ulaşabiliriz? Yavuz ERİL/İstanbul

Cevap: Ulusoy Elektrik üst düzey yetkilileri tarafından yapılan açıklamada Arnavutluk devlet elektrik dağıtım şirketinin ihalesine katıldığı bildirildi. Açıklamaları İstanbul Menkul Kıymetler Borsası web sitesinden takip edebilirsiniz. Bununla birlikte Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden de ulaşabilirsiniz.

Limit açıklaması yapılmadı

Soru: Aksa Akrilik geri alım programı açıklamış. Hisse portföyümde yer alıyor. Oranlar nedir? ursun ŞAHİN/İstanbul

Cevap: Aksa Akrilik, Sermaye Piyasası Kurulu’nun 21 Temmuz 2016’da yapmış olduğu basın duyurusuna istinaden Kurul’un bu konuda yapacağı ikinci bir duyurusuna kadar uygulanmak üzere herhangi bir limit ve fiyat söz konusu olmaksızın borsada kendi paylarının geri alımını gerçekleştirmesi için yetkilendirme yaptı.

İşlem hacminde artış önemli

Soru: Türk Telekom’un kârı açıklandı mı? Teknik olarak hissede kısa vade için yön nedir? Turgay ŞENEL/İstanbul

Cevap: Türk Telekom, ikinci çeyrekte piyasa beklentisi olan 317 milyon TL’nin altında 247.6 milyon TL net kâr açıkladı. Şirket geçen yılın aynı döneminde 335.2 milyon TL net kâr açıklamıştı. Teknik olarak hissede kısa vade için yön yatay olarak gözüküyor. Yukarı hareket için hacim artışı olmalı

Bağlı ortaklığı ile ilgili gelişme

Soru: Tekfen’de son gelişmeler nedir? Mehmet ALİ CAN/İstanbul

Cevap: Tekfen Holding bağlı ortaklığı bulunan Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş.’nin, Azerbaycan Vergi Bakanlığı yeni binası inşaatı işini toplam 94 milyon dolar bedelle üstlendiğini bildirdi.

Ana sözleşme imzaladı

Soru: Anel Elektrik yeni bir sözleşme imzaladı diye duyumlar aldım. Doğruluğu nedir? Hidayet ERGİN/İstanbul

Cevap: Anel Elektrik, Katar Metro Projesi kapsamında yer alan Red Line South Elevated and At Grade hattı ısıtma, soğutma, havalandırma, iklimlendirme sistemleri, sıhhi tesisat sistemleri, yangın koruma ve alarm sistemleri, bina otomasyon ve yönetim sistemleri, test ve devreye alma, elektrik panoları ve aydınlatma otomasyonu işlerinin yapılmasına yönelik yaklaşık 65 milyon 500 bin dolar tutarında ana sözleşme imzaladı.

Pay geri alımını açıkladı

Soru: Bak Ambalajı takip ediyorum. Hisse geri alım programı açıkladı mı? Doğan ALP/İstanbul

Cevap: Bak Ambalaj, Sermaye Piyasası Kurulu’nun 21.07.2016 ve 25.07.2016 tarihli basın duyuruları kapsamında kendi paylarından geri alım yapmaya karar verdiğini bildirdi. Şirketin başlatmış olduğu pay geri alım işlemleri kapsamında; geri alıma konu edilebilecek azami pay sayısının 500 bin adet ve bu işlemler için ayrılabilecek azami fon tutarının 1 milyon 250 bin TL olarak belirlenmesine karar verildi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder