Dünya Ölümün gölgesinde oy kullandılar

Ölümün gölgesinde oy kullandılar

Paylaş
Ölümün gölgesinde oy kullandılar

Amerika'nın 2003'te Saddam'ı devirerek işgal ettiği Irak'ta dün ikinci kez genel seçimler yapıldı

Irak halkı, ölüm tehditleri altında dün sandığa gitti. 19 milyon seçmenin bulunduğu Irak’ta, 51 bin seçim merkezinde oy kullanıldı. Önceki seçimleri boykot eden Sünnilerin yaşadıkları bölgelerde de bu kez seçime katılım arttı.

Haberin Devamı

Irak Meclisi’ndeki 325 sandalye için 167 partiden oluşan 12 koalisyon ve 6 bin 200 aday yarıştı.

SONUÇLAR 10 GÜN SONRA

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari “Kerkük ve tartışmalı bölgelerin durumu da bu seçimden sonra netleşecek. Yeni dengeler kurulacak. Bu seçimler bizim için ölüm kalım meselesi” dedi.

Irak genelinde Kürtlerin 60-65 sandalye kazanmaları bekleniyor. 325 sandalyeli mecliste hükümet kurabilmek için 163 vekil gerekiyor. Seçimin kısmi sonuçları perşembe, kesin sonuçları 18 Mart’ta açıklanacak.

ZAFER MALİKİ'NİN

Şii tabanından gelmesine rağmen ulusal bir çizgide Sünni ve Hıristiyanları birleştiren Başbakan Maliki’nin seçimleri kazanması bekleniyor. Ancak hiçbir partinin tek başına hükümet kurmak için gereken 163 sandalyeyi kazanamayacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Seçimin ağır toplarından radikal Şii lider Mukteda Sadr ile Irak Yüksek İslam Konseyi’nden Ammar el Hekim’in güçlerini birleştirdiği Irak Milli Hareketi, seçimi kazanamazsa Maliki ile ittifaka sıcak bakıyor. Amerika bu yıl ülkeden çekilecek. Bu nedenle seçim daha önem kazanıyor.