Dünya Ölümüne insanlık

Ölümüne insanlık

Paylaş
Ölümüne insanlık

Afganistan'da aşırı dinci terör örgütü Taliban uluslararası yardım kuruluşunda görevli 8 doktoru kurşuna dizmişti. Hayatlarını tehlikeye atarak insanların yardımına koşan doktorlardan İngiliz Karen Woo 2 ay sonra evlenecekti

Taliban 8 doktoru kurşuna dizmişti

Haberin Devamı

Afganistan’ın kuzeyindeki Badahşan eyaletinde uluslararası yardım kuruluşlarında görevli 6’sı Alman 1’i İngiliz ve 1’i Amerikalı 8 doktor ile 2 Afgan sağlık görevlisi aşırı dinci terör örgütü Taliban militanları tarafından kurşuna dizilerek öldürülmüştü. 2 hafta önce yaşanan olay, sağ kurtulan 1 Afgan’ın polise başvurmasıyla ortaya çıkmıştı.

Afganistan’daki yabancı askerler ile savaşan Taliban, zaman zaman yabancı yardım gönüllülerine de saldırılar düzenliyor. Kurşuna dizilen doktorlardan biri İngiliz vatandaşı Karen Woo diğeri de Amerikalı göz doktoru Tom Little’dı.

2 ay sonra evlenecekti

İngiliz cerrah Karen Woo kendisi gibi Afganistan’da çalışan ve ülkenin sağlık sistemi hakkında bir belgesel çeken Mark Smith ile nişanlıydı. Mark Smith, “Karen insanlara aşıktı. Ölümü göze alarak Kabil’e geldik. 2 ay sonra evlenecektik. Ona söz verdiğim gibi cenazenin ardından Kabil’e geri döneceğim” dedi.

Haberin Devamı

Tom Little ise 1970 yılından bu yana eşi ve üç çocuğuyla birlikte Afganistan’da yaşıyordu. Uluslararası Görev Misyonu’nda (IAM) çalışan Karen ile birlikte öldürülen Tom Little, internetteki sitesinde “Birçok kez ölümden döndüm ama insanlara yardım etmekten hiçbir vazgeçmedim” yazmıştı.

Şeriat okullarından çıktılar

Aşırı dinci terör örgütü Taliban, SSCB (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği) -Afganistan savaşının ardından Rusların 1989’da geri çekilmesinden sonra iktidara geldi. Taliban, şeriat okullarından ve mülteci kampından toplanan askerlerden oluşur. 1994 yılında ilk kez kendisini göstermiş. 1996’da Afganistan’ın hükümet merkezi Kabil’in kontrolünü eline geçirdi.

Amerika 11 Eylül 2001’deki saldırının ardından Usame Bin Ladin’i koruduğu gerekçesiyle Afganistan’ı işgal etti. Taliban iktidardan uzaklaştırıldı. 2004 yılında Taliban yeniden organize olarak karşı direnişe geçti. Binlerce masum insanı öldüren Taliban’a karşı 9 yıldır Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) ile Afganistan güçleri savaşıyor.