Tamer Heper Olur mu, olmaz mı?
HABERİ PAYLAŞ

Olur mu, olmaz mı?

Haberin Devamı

Ben yurtdışında yaşayan bir vatandaşım. Uzun bir süre de gelmeyeceğim. Yurtta üçte iki hissesine sahip olduğum bir daire var. Ben bunu satmak, parasını almak istiyorum. Ancak üçte bir hisseye sahip ortak buna izin vermiyor. Ben ortağımın iznine muhtaç mıyım? Dairemdeki hisseyi satabilir miyim? E.O.

Size olayı nasıl anlatacağıma bir türlü karar veremedim. Zira, sonuçta göreceksiniz ki hem olur, hem olmaz. İşte bunu anlatmakta güçlük çekeceğim. Bari şöyle başlayayım. Şayet bir müşteri bulursanız hissenizi satabilirsiniz, bunun için de ortağınızdan izin almanız gerekmiyor. Ancak ortağınızın bu satışa muvafakat etmediğini söylediniz ya, işte bu ortak siz satışı yaptıktan sonra hukuki problem çıkarabilir.

[[HAFTAYA]]

Problem şöyle, yeni hissedar (malik) eski ortağınıza ihtarname göndererek sizin hissenizi satın aldığını bildirecek. Eski ortağınız da üç ay içinde dava açarak ‘öncelikle alım hakkı’nı kullanabilecek. Ortakların böyle bir ‘öncelikle alım hakkı’ vardır. Eski ortak bu hakkını kullanabilir. Şimdi bu anlatımın sonucunu yazayım. Siz hissenizi satarsınız, izin alma ihtiyacınız yoktur, paranızı alır yurt dışına gidersiniz ama yeni malik eski ortağınızla baş başa kalarak önemli bir problem yaşar. Bu problem o kadar önemlidir ki süresi içinde açılan bu dava mahkemece kabul edilir, hisse satışı iptal olunur, sizin hisseniz eski ortağınız adina tescil olunur, yeni hissedara rayiç değer eski ortağınız tarafından ödenir. İşte arkanızda böyle bir problem bırakırsınız. Yani bu satış hem olur hem olmaz deyişimin sebebi budur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder