Ekonomi Ön ödemeli konut alımlarında sigorta güvencesi

Ön ödemeli konut alımlarında sigorta güvencesi

Paylaş
Ön ödemeli konut alımlarında sigorta güvencesi

Hem tüketiciyi hem de geliştiriciyi koruyan Bina Tamamlama Sigortası, sigorta sektörü için yeni bir alan haline geldi. İlk poliçesi geçtiğimiz aylarda bir konut projesi için kesilen Bina Tamamlama Sigortası’nın hızla yayılması planlanıyor

Türkiye ekonomisinin belkemiğini oluşturan inşaat sektöründeki potansiyeli fark eden ve buradan pay almak isteyen sigorta sektörünün yeni umudu Bina Tamamlama Sigortası oldu. Hem tüketiciyi hem de inşaat firmalarını koruyan Bina Tamamlama Sigortası’nın ilk poliçesi de geçtiğimiz günlerde Rosenberg & Parker Türkiye ofisi öncülüğünde devam etmekte olan bir konut projesine kesildi. Kefalet Sigortası’nın bir türü olan bu sigorta ürünü, konut sahibi olmak isteyenlerin halk arasında maketten konut satışı olarak da bilinen, ön ödemeli konut satışı yoluyla edindiği ev için, geliştirici firmaya anahtar tesliminden önce yaptığı ödemeleri teminat altına alan bir garanti sözleşmesi. Kefalet sigortası alanında uzmanlaşan Rosenberg & Parker’ın CEO’su Meltem Gezen, Türkiye’deki sigorta şirketlerine Bina Tamamlama Sigortası konusunda risk analizi ekibi kurma, ürün eğitimleri, reasürans temini ve risk analizi gibi önemli aşamalarda destek oluyor. 1.5 yıl içerisinde, 2 milyar doların üzerinde bir kaynakla, ilk etapta büyük şehirlerde bulunan konut projelerinin tamamlanmasının garanti altına alınacağının altını çizen Gezen, “Türkiye’de her yıl yaklaşık 500 bin yeni konut satılıyor. Ortalama konut satış fiyatı olan 177 bin ile çarparsak, 90 milyar TL’lik hacim yaratan bir sektörden bahsediyoruz. Dolayısıyla Bina Tamamlama Sigortası ürününün hızla yayılacağını düşünüyoruz” dedi.

İNŞAATI İSTERSE SİGORTA BİTİRECEK


Bina Tamamlama Sigortası hem tüketicilere hem de geliştirici şirketlere önemli avantajlar sağlıyor. Bu kapsamda sigorta şirketleri isterlerse sigortaladıkları inşaatı tamamlayıp, tüketicilere konutları teslim etme görevini de üstlenecek. İnşaat şirketinin iflas etmesi ya da konutları süresinde teslim edememesi halinde sigorta şirketi ya tüketicinin zararını karşılayacak ya da inşaatı deviralıp, başka bir müteahhit ile anlaşarak, konutları tamamlayıp, tüketiciye teslim edecek.

Haberin Devamı