Gündem Önce ağladılar sonra güldüler

Önce ağladılar sonra güldüler

Paylaş
Önce ağladılar sonra güldüler

Lösemi hastası 12 yaşındaki Gizem'in sağlığı için tek çare, kök hücre nakli. Gizem ile ailesinin dokuları uymadı...

İzmir Kadıfekale’de İlknur-Ziya Güvenkaya kızları Gamze ve Gizem ile çok mutluydu. Ama şimdi 12 yaşında olan Gizem’e 2001 yılında lösemi (kan kanseri) teşhisi konuldu.

Kemoterapi gören Gizem 4’üncü sınıfa geldiğinde hastalık tekrarladı. Buna rağmen morali bozulmayan Gizem tedavisine ve eğitimine devam etti.

Garson baba işini kaybetti

Kızının tedavisiyle ilgilenen garson baba Ziya Güvenkaya (47) bu süreçte işini kaybetti. Tedaviden kesin bir sonuç alınamaması nedeniyle Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi’nde Gizem’e kök hücre nakli yapılmasına karar verildi.

İmdadına kardeşi yetişti

Önce aile sonra akrabalar tarandı. Ne var ki Gizem’e uygun doku bulunamadı. Yurt içi ve yurt dışındaki taramadan da olumlu sonuç alınamadı. Kök hücre nakli için Gizem’in tek şansı vardı, o da yeni bir kardeşti.

Çift yeni bir çocuk dünyaya getirmeye karar verdi. İlknur Güvenkaya hamile kaldı. Ama kısa süre sonra düşük yaparak bebeğini kaybetti. Bu, aile için büyük yıkım oldu. Anne tekrar hamile kaldı. Hamileliğini maddi sıkıntılar içinde geçirdi.

2 Mayıs 2010’da bebek doğdu. Gizem kardeşine Gülçin adını koydu. Gülçin bebeğin kordon kanı, kök hücre nakli için alınıp saklandı. Bebeğin kök hücresinin nakil için uygun olup olmadığı 3 ay sonra belli olacaktı.

3 ay dolunca ailenin dramı bir anda büyük sevince dönüştü. Çünkü Gülçin bebek ile ablası Gizem’in dokuları uyumlu çıktı.

Aileye moral

Bu sırada Gizem’in ablası Gamze, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin sosyoloji bölümünü kazandı. Tüm bunlar aileye büyük moral oldu. İş arayan Ziya Güvenkaya “Maddi sıkıntılarla boğuşsak da bebeğimizle Gizem’in dokularının uyumlu çıkması milyonlarca liradan daha değerli” dedi.

Prof. Dr. Savaş Kansoy “Bebekten alınan kordon kanı Gizem’e yeterli gelirse kök hücre naklini hemen yapacağız. Gelmezse bebeğin biraz büyümesini bekleyip ek olarak kemik iliği alacağız” diye konuştu.

Nesrin COŞKUN/DHA

2