Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Önce aşılama denenmeli
HABERİ PAYLAŞ

Önce aşılama denenmeli

Haberin Devamı

Çocuğu olmayan çiftler hemen tüp bebek yöntemine başvuruyor. Aslında önce aşılama denenebilir. Çünkü aşılama, tüp bebekten daha ekonomik ve pratik bir yöntem, başarılı sonuçlar alınabilir. Eğer aşılama tutmazsa tüp bebek son çaredir

SORU: Aşılama daha ekonomikmiş doğru mu?

34 yaşındayım, eşim 32 yaşında. Jinekolog bize tüp bebekten önce aşılama yapılabileceğini ve fiyatın daha uygun olduğunu söyledi. Acaba doğru mu? CEVAP Erkeğin laboratuvarda meni vermesi sonrasında en iyi spermler seçilerek bazı kimyasal maddeler ile hareketlilik arttırılır. Aynı şekilde eşin de yumurta sayı ve kalitesi ilaçlarla arttırıldıktan sonra aşılama işlemi kadın doğum uzmanı muayenehanesinde yapılabilir. Anestezi yapmadan erkeğin spermi bir çeşit enjektörle kadının rahmine bırakılır ve spermlerin yumurtayı döllemesi beklenir. Bu yöntem erkek ve kadın kısırlığında kullanılır. Varikoseli olanların bu işlem öncesi mikrocerrahi tedavisi başarı şansını arttırır. Aşılama tüp bebek denemesi öncesi daha ekonomik ve daha pratik bir yöntem olduğundan uygun çiftlerde tercih edilir. Aşılamanın bu konuda uzman bir laboratuvarda steril koşullarda ve ileri teknoloji ile hazırlanması şarttır. Aksi taktirde başarı sağlanamadığından ekonomik ve manevi kayıp oluşur hatta kadın sağlığı açısından tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabilir. Son zamanlarda PAF (Platelet Activating Factor) adlı maddenin aşılama için sperm hazırlanmasında kullanılması ile uygun çiftlerde yüzde 30’a varan hamilelik oranlarına ulaşıldığı bildirilmektedir. IUI olarak da kısaltılan bu yöntem sperm hazırlanması sonucu en az 5 milyon hareketli spermi olanlarda uygulanmalı ve netice için 4-5 defaya dek gerektiğinde tekrarlanmalıdır.

[[HAFTAYA]]

SORU: Et benine benziyor


36 yaşındayım. Cinsel organımın üzerinde yaklaşık 6-7 ay önce sivilce tarzı et beni çıkmıştı. Son bir haftadır bu sayı 7-8 oldu. Acaba bunlar nedir? CEVAP Cinsel yol ile bulaşan virüslerden Human Papilloma Virüs siğillere neden olmaktadır. Bu siğiller cerrahi, koterizasyon yöntemleriyle ortadan kaldırılabilir. Ben ise kryoterapi yöntemini acısız, pratik ve başarılı olduğu için tercih etmekte ve uygulamaktayım. Virüsler ile oluşan siğiller bünye direncine göre zaman zaman tekrarlayabilirler ve kadınlarda rahim ağzı kanserinin de daha fazla orta çıkmasına neden olabilirler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder