Opr. Dr. Hande Akbaş Önce doktora gitmelisiniz
HABERİ PAYLAŞ

Önce doktora gitmelisiniz

Haberin Devamı

Doğum kontrol haplarını kullanmaya başlamadan önce bir kadın doğum uzmanına başvurun. Doktor, sizi muayene edip ilacı kullanmanızda sakınca olmadığını söyledikten sonra hapı içebilirsiniz...

İlaca başladım ama...

22 yaşındayım 1 ay sonra düğünüm var, eczacı korunmak için bir hap verdi. Adetimin ilk günü başladım. Bu hap sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, en büyük hata doktora başvurarak muayene sonrası kendisine en doğru tedavi yöntemine başlamak yerine, sizi hiç bilmeyen birisinin önerisiyle ilaca başlamaktır.

Sağlık Bakanlığımızın antibiyotiklerle ilgili başlatmış olduğu reçete zorunluluğunun tüm ilaçlarda uygulanmasını temenni ediyorum.

Bahsettiğiniz ilaca başlamadan önce mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmanızı, bunu kullanmanızın uygun olup olmadığı araştırtmanızı öneririm.

Ayrıca bu tür ilaçları genellikle adetin 3’üncü günü başlarız. Böylelikle hasta adetin ilk günü kanama gece 23.00’de de başlasa dahi ilaç aramak zorunda bırakılmaz. Buradan da size bu ilacı öneren kişinin bilgi yetersizliği ortadadır.

Hem ağrı hem de acı var

37 yaşındayım. Son zamanlarda hem adetlerim ağrılı oluyor, hem de ilişki sırasında çok acı hissediyorum. İkinci kez anne olmayı düşünüyorum. Böyle bir durumda çocuk sahibi olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle bir uzmana muayene olun ki ağrılarınızın sebebi araştırılsın. Bunun altında basit bir vajinal enfeksiyondan endometriozis dediğimiz çikolata kisti hastalığına kadar her türlü patoloji yatıyor olabilir ve bu durum ancak muayene sonucu anlaşılabilir. Sebebin ne olduğuna göre bu durumun gebe kalmanıza bir engel teşkil edip etmeyeceğini doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Kanamalar gebeliktenmiş

Eşimde adet düzensizliği vardı. Şimdi 2 aylık hamile ve kanamaları sürüyor. 2 haftadır hastanede yatıyor.

Doktoru istirahat önerdi. Kanama için “Gebeliğe bağlı” diyor ama acaba tek sorun gebelik mi? Başka bir sorunun habercisi olma ihtimali var mı?

CEVAP



Sevgili okuyucum, eşinizin gebelik öncesi yaşadığı adet düzensizliği kanamalarıyla gebelikte yaşadığı kanamalar farklı nedenlerden kaynaklanır. Birbirleriyle ilgisi yoktur.

Doktorunuzun belirttiği gibi kanamalar tamamen gebelikte eşinizin düşük tehditi yaşamasından kaynaklanır.

Düşüğü önleyebilmek adına doktorunuz size bazı tedaviler önerecektir. Bunların yanında mutlak yatak istirahati yapması riski biraz azaltacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder