Opr. Dr. Hande Akbaş Önce enfeksiyon tedavi edilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Önce enfeksiyon tedavi edilmeli

Haberin Devamı

Rahim ağzında yara denen kızarıklığın yakılması gerekmiyor. Vajinal smear temizse, ilişki sonrası kanama yoksa rahat edin. Çünkü bu yaranın nedeni kronik vajinal enfeksiyonlardır. Enfeksiyon iyileştirilirse her şey düzelir

Adetlerim düzensiz

32 yaşında boşandım. Adet düzensizliği başladı. 10 ay önce ikinci kez evlendim. Pek çok doktora gittim “Normal” dediler. Kist olduğu söylenince tedavi oldum, ilaç kullandım. İlaçlar yüzünden kilo aldım.

Şimdi vücudum ödem yapıyor, adet düzensizliğim devam ediyor. 10 ayda 2 kez adet gördüm. 3 kez hormon tahlili yaptırdım. Doktor “Hormonlar normal” diyor. Son adetim 2 hafta sürdü. En son 4 ay önce adet görmüştüm. Ne olur bana bir yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, size kimse durumunuzu net anlatmamış olduğu için kafanız karışmış. Hikayenize baktığımda sizde polikistik over sendromu olma ihtimali epey yüksek görünüyor.

Şu an için benimki sadece yorum. Siz çocuk mu istiyorsunuz yoksa adetlerinizin düzene girmesini mi? Öncelikle buna karar vermelisiniz. Çünkü her ikisinde de yaklaşım farklı tedavi yöntemleriyle olacaktır. Kilo alma ve ödem ne yazık ki yine polikistik over’den kaynaklanmaktadır.

Yara tekrar oluşur mu?

36 yaşındayım, 6 yıl önce servikste yara vardı ve yaktırdım. Acaba yaranın tekrar oluşur mu?

Çıkarsa ikinci kez yara yakılır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ben hastanın vajinal smear sonucu temizse ve ilişki sonrası kanama yaşamıyorsa gerekmedikçe rahim ağzında yara diye tabir edilen kızarıklığın yakılma ya da dondurulmasına karşıyım. Bu durumun nedeni uzun süredir var olan kronik vajinal enfeksiyonlar.

Bu enfeksiyon tedavi edildiğinde vücudunuz o bölgedeki yarayı da tamir edebilir. Keza bu tedavi yapılmadan direkt o bölgeyi yakmak enfeksiyon devam ettiği için yaranın bir süre sonra tekrar oluşacağının bir göstergesidir.

Hamile kalır mıyım?

2.5 yıllık evliyiz. Eşimde sperm yok, testis biyopsisi oldu. Spermleri donduruldu. Gebe kalma şansım varmı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin menisinde sperm olmadığı için çocuk sahibi olabilmeniz ancak tüp bebek yöntemiyle, mikroTESE denilen bir çeşit yumurtalık ameliyatı uygulanarak canlı sperm edilmesi halinde mümkün olabilir. Bu işlem sonrası sperm hücresi bulunmuş ve geriye kalanlar dondurulmuş.

TESE spermi bazen döllenmeyi başarılı şekilde gerçekleştiremeyebilir veya gelişecek embriyonun kalitesinin düşük olmasına neden olabilir. Siz umarım bu durumla karşılaşmazsınız ancak gebelik şansınız eşinizin yumurtalıklarından elde edilen spermlerin dölleme yeteneğine bağlıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder