Dünya Önce Genelkurmay Başkanı kaçtı

Önce Genelkurmay Başkanı kaçtı

Paylaş
Önce Genelkurmay Başkanı kaçtı

İç savaşın eşiğindeki Fildişi Sahili'nde iktidarı bırakmak istemeyen Devlet Başkanı Laurent Gbagbo'nun sağ kolu olan Genelkurmay Başkanı Philippe Mangou, muhaliflerin ilerleyişi üzerine Güney Afrika büyükelçisinin konutuna sığındı

Güney Afrika Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Mangou'nun eşi ve 5 çocuğuyla dün akşam Fildişi Sahili'ndeki Güney Afrika büyükelçisi Zodva Lallie'nin Abidjan'daki konutuna sığındığı belirtildi.

Mangou, dün televizyonda yayımlanan açıklamasında, uluslararası toplumun devlet başkanı olarak tanıdığı Alassane Ouattara'ya bağlı güçlerin ilerleyişine karşı, Gbagbo yandaşlarına orduya katılarak ülkeleri için ölme çağrısı yapmıştı.

Güney Afrika hükümetinin, Mangou'nun elçinin evine sığınmasıyla ilgili olarak Fildişi Sahili'ndeki Batı Afrika Ekonomik Topluluğu, Afrika Birliği ve BM'nin yetkilileriyle temasa geçtiği belirtildi.

Laurent Gbagbo, 28 Kasım'daki seçimleri kaybetmesine rağmen devlet başkanlığını bırakmayı reddediyor.

BM ve uluslararası toplumun devlet başkanı olarak tanıdığı Alassane Ouattara'ya bağlı güçlerin başkent Yamoussoukro'nun kontrolünü ele geçirdiği ve ticari merkezi belitiliyor.

Mangou'nın, Ouattara'ya bağlı birliklerin, gece başkent Yamusukro'dan sonra San Pedro kentini ele geçirerek ülkenin ticari merkezi Abidjan'a doğru hızla ilerlemesi üzerine sonra büyükelçinin konutuna sığındığı ifade ediliyor.

KATTARA'DAN ÇAĞRI

Alassane Ouattara'ya, Devlet Başkanı olduğunda ısrar eden Laurent Gbagbo'nun birliklerine, saf değiştirme çağrısında bulundu.

Ouattara, radyo ve televizyondan yayımlanan konuşmasında, "İktidarın barışçıl şekilde devredilmesi için Laurent Gbagbo ve yandaşlarına yapılan birçok çağrıya rağmen, uzattığımız ele verilen tek cevap şiddetti" dedi.

BM'DEN YAPTIRIM ÇÖZÜMÜ

BM Güvenlik Konseyi, Laurent Gbagbo'ya yaptırım uygulama kararı aldı.

Güvenlik Konseyi'nin dün düzenlenen toplantısında oy birliğiyle alınan karara göre Gbagbo, eşi ve üç yakınına seyahat yasağı getirildi ve malvarlıkları donduruldu.

GÖÇMENLER KATLEDİLDİ

Gbagbo'ya bağlı milislerin, ülkenin batısındaki bir köyde 37 Batı Afrikalı göçmeni öldürdüğü bildirildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, görgü tanıklarının, 22 Mart'ta Gbagbo'ya bağlı silahlı milislerin köylüleri katlettiğini, 37 Batı Afrikalı göçmeni Ouattara'yı destekledikleri gerekçesiyle öldürdüğünü söylediklerini açıkladı.

Fildişi Sahili'nde 28 Kasım'daki devlet başkanlığı seçimleri sonrasında çıkan çatışmalarda en az 472 kişi ölürken, on binlerce kişi evlerinden kaçmak zorunda kaldı

Haberin Devamı