Tamer Heper Önce hesabı kontrol edin
HABERİ PAYLAŞ

Önce hesabı kontrol edin

Haberin Devamı

Kardeşim 2004 senesinde bir bankadan kredi alıyor, kredi miktarı 17 bin 500 TL. Bu krediye babam kefil oluyor ve evini bankaya ipotek ediyor. Ancak bir süre sonra kardeşim kredi taksitlerini ödeyemez hale geliyor ve banka hukuki işleme başlıyor. Gelelim bugüne bugün banka kredinin karşılığı olarak borcu 160 bin TL’ye çıkarmış durumda. Bu olabilir mi? Buna karşı kendimizi nasıl savunuruz? T.D.

Doğrusunu isterseniz ilk bakışta rakamlar kabul edilemez gibi görünüyor ancak hiçbir işte ezbere konuşmak mümkün değildir. Bunlar hesap-kitap işidir. Dolayısı ile kendinizi savunmadan önce hesabın kontrol edilmesi şart. Hesap nasıl kontrol edilir?
Önce kredi sözleşmesini elinize alacaksınız, borcun ödenmemesi durumunda faiz oranının ne olacağına bakacaksınız. Sonra kredinin kaç liralık kısmının ödendiğini, kaç liralık kısmının ödenmediğine bakacaksınız.
Ondan sonra da borcun kalan kısmına sözleşmede bulunan faiz oranını tatbik edeceksiniz, bu halde de nihai borç ortaya çıkacak. Şayet göründüğü şekilde, talep sözleşmeye ve yasalara aykırı ise bu halde önlem gerekir ve siz menfi tespit davası dediğimiz, borcun bulunmadığı veya talep edilen kadar olmadığının tespiti anlamına gelen bir dava açacaksınız. Ancak hesaplama sonucu rakam teyit ediliyor ise bu halde de ödemeye bakacaksınız.

Muaf olabilirsiniz
Yaklaşık birbuçuk ay önce bir dükkan kiraladım. Dükkanda kombi var, ısınma paramı kendim ödüyorum. Ancak başka hizmet almadığım halde yönetici benden aidat istiyor. Buna hakkı var mı? Masraf olarak rogar temizliğini gösteriyor. Yaptığı doğru mu? İ.Y.

Bir binada ortak giderlere tüm bağımsız bölüm malikleri katılır. Kanuna göre, konumu gereği veya ihtiyacı bulunmadığı gerekçesi ile bir bağımsız bölüm maliki masraflara katılmaktan kaçınamaz. Dolayısı ile siz de ortak giderlere katılmak için avans ödeyeceksiniz. Ancak bunun bir istisnası var. Yönetim planına bu konularda özel hüküm konulabilir.
Örneğin dükkanların veya zemin kat dairelerin asansör giderine katılmayacağı gibi. Benzer bir hüküm yine dükkanların kapıcı ücretine katılmayacakları gibi. Böyle hükümler yönetim planında varsa buna uyulur. Dolayısı ile sizin işinizin çözümü yönetim planında yatıyor.
Yönetim planının yöneticinin elinde dahi olduğunu sanmıyorum. Onun için yönetim planını temin edin, ona göre davranın. Yönetim planı nerede derseniz, yönetim planı tapuda. Bir örneğini temin zorundasınız. Şayet sizin için bir muafiyet gösterilmemişse bunu ödeyeceksiniz. Rogar veya başka masraf fark etmiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder