Prof. Dr. Derin Kösebay Önce ilaç tedavisi sonra iğne...
HABERİ PAYLAŞ

Önce ilaç tedavisi sonra iğne...

Haberin Devamı

Çocuğu olmayan kadınlarda görülen yumurtlama sorunu için önce testler yapılıyor ve ilaç tedavisi deneniyor. Eğer başarı elde edilemezse bu kez yumurtalıkları daha çok uyaran iğneye başvuruluyor

Hamile miyim, değil miyim?

5 aydır evliyim. 1 aydır adet görmüyorum. Gebelik testleri negatif çıkıyor, jinekoloğa gittim, muayene yapıldı, ultrasonla bakıldı. Kesede bir şey gözükmüyor. Doktor ilaç verdi. 5 gün kullandım, bitti. 10 gün beklememizi söyledi. Bu 2’nci gün ama hâlâ adet görmedim. Gebe kalmaktan korkuyorum. Sizce gebelik var mıdır? CEVAP Sevgili okuyucumuz, çok erken bir gebeliği ultrasonla kesin tespit etmek mümkün olmayabilir ama bir aylık gecikmenin nedeni gebelik ise ultrasonla teşhis edilebilmesi lazım. Merakınızı kanda yapılan gebelik testiyle giderebilirsiniz. Kullandığınız ilaç ile kanama olması için birkaç gün daha geçmesi gerekir.

[[HAFTAYA]]

Çocuğum olmuyor

33 yaşında, 1 senelik evli kadınım. Korunmuyoruz ama çocuğumuz olmuyor. Yumurtlama problemim varmış. Tüplerim açık, hormon tahlillerim de normal. Son doktor bana ilaç verdi. İki aydır kullanıyorum ama sonuç yok. Bu ay adet gördükten sonra doktora gideceğim ve ilacın dozunu yükseltecek. Acaba bu hap zararlı mıdır? Doktorum “Olmazsa iğne deneyeceğiz” dedi. Ne olur bana yardımcı olun. CEVAP Sevgili okuyucumuz, yumurtlama problemi çeşitli şekillerde tedavi edilebilir. Bunun için yumurtlamayı sağlayan ilaçlar kullanılır. Bahsettiğiniz ilaç yumurtlama için en sık kullanılan ve kullanımı kolay, yumurtalıklar üzerindeki etkisi de abartılı olmayan bir ilaçtır. Bu tedavi birkaç kere denenebilir. Eğer başarılı olunmazsa yumurtalıkları uyaran daha kuvvetli ve enjeksiyon şeklinde kullanılan ilaçlara geçilebilir. Tedavinin seçimini doktor ayarlayacaktır. Bence siz bu konuya hiç müdahale etmeyin.

Polikistik over teşhisi konuldu

32 yaşındayım. Bir ay önce adet düzensizliği için doktora gittim, polikistik over teşhisi koydu. Çok düşük olsa da kısırlık yaşayabileceğimi söyledi. Acaba ciddi bir durum söz konusu olabilir mi? Doğum kontrol hapı kullanıyorum, ilaca devam etmeli miyim? CEVAP Sevgili okuyucumuz, polikistik over’de çok sık kullanılan ilaç doğum kontrol haplarıdır. Bu şekilde yumurtalık fonksiyonları düzenlenmeye çalışılır, adetler düzenli olur ve tüylenmeye neden olan erkeklik hormonu tipindeki maddelerin çıkışı azalır. Evli olup olmamanın bu tedavinin uygulanmasında ancak şöyle bir etkisi olur. Evli iseniz gebe kalmanızı başka ilaçlarla sağlamak yani tedaviyi değiştirmek gerekir. Şimdilik siz doğum kontrol haplarını doktorunuzun kontrolü altında uzun süre kullanmalısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder