Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Önce kontrol sonra ilaç
HABERİ PAYLAŞ

Önce kontrol sonra ilaç

Haberin Devamı

Günümüzde erkeklerin sperm sayılarını arttırmak için bazı ilaçlar kullanılıyor. Ancak bunlara başlamadan önce mutlaka doktor kontrolünden geçmeli, uzmanın uygun dozda verdiği ilaçları kullanmalısınız. Yoksa hem vaktinizden hem de paranızdan olursunuz, dikkat edin!

SORU: Ameliyata gerek yokmuş

25 yaşındayım. Bana geçen yıl varikosel teşhisi kondu. Sperm testinde sayı 93 milyon çıkmıştı. Bu yıl ise sperm sayımın 80 milyon olduğunu öğrendim. Bu sayının çocuk sahibi olmak için yeterli olduğu doğru mu? Doktorum operasyona gerek olmadığını söyledi. Siz ne dersiniz?

CEVAP

Varikosel ameliyatının önerilmesi için sadece sayılarda azalma olması gerekmez. Spermlerin hareketliliğindeki azalmalar, yapısal bozuklukları gibi diğer faktörler de önemlidir. Bazen değerler normal sınırlarda olsa dahi gidişatin kötü olması üzerine önleyici olarak mikrocerrahi ameliyat önerebilmekteyiz.

SORU: Sperm sayısını nasıl arttıracağım?

Sperm sayısı yaklaşık olarak 2 milyon civarında. Bir doktor sperm ve canlı hücre sayısını arttırmak için bazı ilaçlar yazdı. Maalesef faydasını görmedim. Süper multi-vitamin kulanırsam faydasını görebilir miyim?

CEVAP

Sperm sayısının ilaçlar ile artması sadece kandaki bazı hormonların uygun seviyelerde olduğu belirli hallerde mümkün olabilmektedir. Öncelikle bu tahlilleri yaptırmak ve bir üroloji uzmanının muayenesi sonucu bu ilaçları uygun dozlarda almak şartı ile fayda sağlanabilir. Bilinçsizce alınan ilaçlar hem sağlığınıza zarar verebilir, hem sperm sayılarını daha da düşürebilir hem de para ve vakit kaybına neden olur.

SORU: Uykum geliyor

21 yaşındayım. Şu ana kadar yaşadığım ilişkilerde hep bir sorunum oldu. İlişkiye girdikten sonra devam etmek istesem de ilk boşalmadan sonra vücuduma bir ağırlık çöküyor ve uykum geliyor. Karşımdaki devam etse de ben isteksiz oluyorum. Bunun nedeni nedir?

CEVAP

Bu durum birçok insanda böyledir, gayet normal bir durum. Vücut dinlenme ihtiyacı hissediyorsa dinlenir, daha sonra tekrar ilişki kurabilirsiniz. Sanırım ilişki sırasında bilinçli davranır ve partnerinizi de doyuma ulaştırırsanız sizde böyle bir baskı oluşmayacak.

SORU: Sol testisim şişiyor

Sol testisimde sürekli şişme oluyor. Ellediğimde sol yumurtalığım dağılmış gibi duruyor. Meni akıntım sarımsı geliyor. Kısır olmaktan korkuyorum.

CEVAP

Bu bahsettiğiniz belirtiler ile bir üroloji uzmanına başvurmanızda fayda var, muayene etmeden bir yorum yapmam imkansız. Bu tip durumlarda sadece sizin anlatımınız ile teşhis konulamaz. Ciddi bir durum var ise tedavisinde gecikmeye neden olunabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder