Gündem Önce korsanlar vurdu sonra yangın!

Önce korsanlar vurdu sonra yangın!

Paylaş
Önce korsanlar vurdu sonra yangın!

23 Kasım'da Brezilya açıklarında yanan Türk gemisini daha önce de korsanlar vurmuştu...

23 Kasım pazar gecesi Brezilya sahilinden 260 km açıkta açıkta yanan ve 23 kişilik mürettebattan 1 kişinin ölümü ile neticelenen Türk Kargo gemisi M/V Düden'in mürettebatından 12 kişi yurda döndü.

Haberin Devamı

M/V Düden, 3 Ağustos'ta da Lagos'tan Nijerya'nın Port Harcourt isimli limanına torba pirinç taşırken Nijerya açıklarında korsanların saldırısına uğramış, korsanların ateş açması sonucu gemideki 22 Türk mürettebattan 2'si yaralanmıştı.

12 kişilik mürettebat Brezilya'dan THY'ye ait TK 016 sefer sayılı uçağı ile 20:05'te Atatürk Havalimanı'na geldi. Yaşadıkları mutluluk gözlerinden okunan gemi mürettebatı yurda dönmekten mutlu olduklarını söyledi.

HERKES UYURKEN BAŞLADI

Geminin 5. Kaptanı Fatih Yakup Tozlu yangının mürettebatın uyuduğu esnada çıktığını söyleyerek, "Yangın gece yarısı başladı ve herkesin uyku vaktiydi. Bu yüzden çıkış nedenini hala bilmiyoruz. Yangın çıktığı anda can havliyle camlardan çıktık ve 1 dakika içerisinde yangın gemiyi sardı. Kaptanın koordinasyonuyla can sandallarını indirdik. Ancak yangın çok hızlı ilerledi. Rüzgarın ve diğer faktörlerin etkisiyle. Daha sonra yangına hiçbir müdahale yapamayacağımızı anlayınca Kaptanın emriyle geminin baş tarafına gittik. Çünkü geminin patlama tehlikesi vardı. Gemi yüksüzdü, yangın Rosario limanına yük almaya giderken çıktı" dedi.

30 SAAT DEHŞETİ YAŞADILAR

23 kişilik mürettebattan 4. kaptan olarak çalışan 28 yaşındaki Seyfettin Dalgıçer'i kamarasında ölü olarak bulduklarını söyleyen Tozlu, "Kaptanın Acil Pozisyon Bildirme isimli her gemide bulunan alet ile tam yerlerini Brezilya yetkililerine bildirdik. Brezilya hükümeti gerçekten çok yavaş hareket etti. Biz tam 30 saat yangının devam ettiği gemide beklemek zorunda kaldık. Çok yetersizlerdi, prosedürleri çok fazlaydı. Çok tehlikeli bir durumdu eğer geminin yakıt tankları patlasaydı çok tehlikeli boyutlara ulaşabilirdi. Bu kadar kişi canlı kurtulamazdı. Biz çok şanslı bir şekilde kurtulduk." diye konuştu. Tozlu, Brezilyalı yetkililerin yanan M/V Düden gemisini Brezilya karasularından çekmelerini istediği, kendilerinin bu yüzden 10 gün boyunca orada tutulduğu, geminin Kaptanı Gürhan Deşer'in hala Brezilya'da tutuklu olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

DHA