Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Önce sağlık sonra çocuk
HABERİ PAYLAŞ

Önce sağlık sonra çocuk

Haberin Devamı

Testis tümörü nedeniyle tedavi gören erkeğin ilk düşünmesi gereken kendi sağlığıdır. Çünkü bu hayati tehlikesi olan bir rahatsızlık. Öncelikle tedavinizin en doğru şekilde yapılıp iyileştiğinizi görmeli, ardından baba olmak için plan yapmalısınız

SORU: Ameliyat şart mı?

Eşim 39 yaşında, varikoseli olduğunu öğrendik. Sol testisinde damar genişlemesi var. Acaba ameliyat olması gerekli midir? Çocuğumuz olmuyor. Ne yapabiliriz, yol gösterir misiniz? CEVAP Androloji departmanı olan bir laboratuvarı tercih ederek spermiogram tahlili yaptırmanızı ve bir üroloji-androloji uzmanına muayene olmanızı öneririm. Eğer doğru yapılan bir spermiogramda sorun var ise ve muayenede gerçekten varikosel saptanırsa çocuk olmasını sağlamak için ilk yapılması gereken mikrocerrahi varikosel ameliyatıdır.

[[HAFTAYA]]

SORU: Spermim biterse?

28 yaşındayım. Sol testisim yok. Sağ testisimde ağrı oluştuğu için 2 yıl önce doktora gittim. Bana tümör olduğunu söyledi. “Ameliyat olmalısın” dedi. Doktor tümörün 2-2.5 santim olduğunu söylemişti. Tek korktuğum şey sprem üretiminin durması. Bu konuda bana yardımcı olur musunuz? CEVAP Önce şüpheli olan durumunuzun aydınlatılıp gerçekten kanser olup olmadığınız anlaşılmalı ve gereken tedavi yapılmalı. Testis tümörünün 2 yıl sabit kalması anlaşılır bir durum değil. Gerekli kan tahlilleri, radyolojik değerlendirmeler yapılarak duruma bakılmalı. Bu durumda kısırlık konusu ikinci planda kalmalıdır, hayati tehlike olan bir hastalıkta neden sadece kısırlığa önem verdiğinizi anlamam mümkün değil.

SORU: İlaçların faydası yok

35 yaşındayım ve bekarım. Fazla mastürbasyon yaptığım için testosteron hormonum düşük çıktı. Erken boşalma için doktora gittim. Verdiği ilaçların pek faydası olmadı. Ne olur yardım edin. CEVAP Fazla mastürbasyon yapmak ile testosteron hormonu azlığının bir ilgisi yoktur. Hormonlarınızın tetkikler sonucu gerçekten düşük olduğu saptanır ise bu durumun sebepleri saptanarak tedavi edilir. Eğer tedavi sonucu hormon seviyeleri normal değerlere yükseltilemiyorsa dışarıdan uygun şekil ve dozlarda hormon tedavisi yapılır. Bir üroloji veya endokrinoloji uzmanına başvurunuz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder