Tamer Heper Önce sınırları belirleyin
HABERİ PAYLAŞ

Önce sınırları belirleyin

Haberin Devamı

Bizim bir arsamız var. Arsanın bir köşesinden keçi yolu geçmiş. Biz de keçi yolunu kesmedik. Sınırımızı geri çektik. Bu yol kullanıldı ama komşu kendi sınırını çekmedi. Şimdi bu yol zamanla genişlemeye ve bayağı yol olmaya başladı. Bu da bizim zararımıza oluyor. Bunun parasını alabilir miyiz? Başka bir önlemi var mı? A.O.

Keçi yolu denen yol, yayaların kestirme görüp gelip geçtikleri yerlerde bıraktıkları izlerin zamanla kullanılır olması ile meydana gelir. Kadastral bir yol değildir. Ancak belki zamanla planlar yapılırken bu yer plan dahiline alınabilir. Aslında böyle keçi yolları düz bir hat da çizmez, gelişigüzel eğri büğrü gider. Oysa plan dahilindeki yollar elverişli yerlerden mümkün olduğu kadar düz bir hat çizerek gider. Şimdi sizin arsanızın tam olarak sınırını kadastro müdürlüğüne başvurarak belirleyebilirsiniz. Bu yol halen sınırlarınız içinde kalıyor ise bunu sınırlarınız içine almanız mümkün, yani yol orada kesilir. Ancak plan dahilinde bir yol yapılmışsa planın iptalini dava ederek idare mahkemesinde dava açabilir veya arazinizin yola giden kısmı için bir bedel talep ederek dava açabilirsiniz. Ancak öncelikle arsanızın son durumunun ne olduğunu kadastro müdürlüğünden tespit ettirin. Kadastro memuru arsanıza gelip ölçüm yapıp sınırlarınızı çizer.

Davranış kusurlu
Ticaret yapıyordum. Bir şirket bana yüzde 1 hisse verdi ama ortağım, benim şirketim adına aldığım çek koçanlarını doldurup kullanmış. Paralar benim cebimden ödendi. Şimdi ben mahkemeliğim. Bu parayı ortaktan alabilir miyim? A.B.

Öncelikle size ait çek yapraklarının bir başkası tarafından kulanılması hukuk dışı. Bunlar şirketiniz adına hazırlanmış çeklerdir. Ancak şirketi temsil yetkisi olanlar tarafından kullanılabilir. Yani ortağım dediğiniz adam suç işlemiştir. Bu bir. İkincisi, kanun dışı davranışı ile de sizi zarara uğratmıştır. Bir kimse kusurlu davranışı ile bir başkasını zarara uğratırsa bu zararı karşılamak zorundadır. Dolayısıyla bu çekleri siz ödediyseniz ortağınızdan bunları talep edebilirsiniz. Ödemezse hakkında takip yapabilir, dava açabilir ve faizi ile birlikte alabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder