Opr. Dr. Hande Akbaş Önce takip sonra ilaç
HABERİ PAYLAŞ

Önce takip sonra ilaç

Haberin Devamı

Prolaktin hormonu stres, uykusuzluk, açlık, ilaçlar, tiroid bezi hastalıkları gibi nedenlerden yüksek çıkabilir. Hafif yükselmelere tedavi gerekmez. Değerler takip edilmeli. Hormon değerleri daha yüksek çıkarsa ilaca başlanabilir.


Adetim düzenli ama tüylenme var

Son 1 yıldır tüylenme problemi yaşıyorum. Adet düzensizliğim yok ama kilo artışım oldu. İnternetten forumlara baktığımda ve köşenizi okuduğumda genelde polikistik over tanısı konulan hastalarda bu sorunların olduğunu görüyorum. Bununla ilgili hangi testleri, ne zaman yaptırmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle bir uzmana başvurmalısınız. Gerçekten polikistik over sendromu hastalığınız var mı anlaşılmalı. Eğer öyleyse kilo almayı engellemek için diyet ve spora başlamanızı öneririm. Keza kilo çok almazsanız adetleriniz normal olmaya devam edecektir.

Tüylenmeyi giderici birtakım ilaçlar mevcut. Ama şu anki tek şikayet bu olduğu için gereksiz yere hormon kullanmanızı önermem. Onun yerine epilasyonu tercih edebilirsiniz. Doktora başvurduğunuzda tüylenmenin kaynağının anlaşılması ve polikistik over var mı bakılabilmesi için adetinizin iki veya üçüncü günü sabah aç gitmelisiniz.

Prolaktin sınırdaymış

26 yaşındayım ve 1 yıllık evliyim. Daha önce korundum, 2 ay önce artık çocuk için doktora gitttim. Prolaktinin sınırda olduğunu öğrendim. Doktor ilaç verdi, kullandım. Sizce bundan sonra prolaktin değerim yeniden çıkar mı? Yani bebek sahibi olabilir miyiz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, prolaktin hormonu stres, uykusuzluk, açlık durumu, kanın alınış saati, kişinin kullandığı başka ilaçların olması, tiroid bezi hastalıkları gibi birçok nedenden dolayı yüksek çıkabilir. Genel yaklaşım hafif yüksekliklerde tedavi uygulanmaz.

Değer takip edilir. Tek bir kan değeriyle tedavi başlamak yerine yukarıda bahsettiğim şartlara uyulduğundan emin olunarak tekrar bakılması ve yüksek gelmesi halinde ilaca başlanmalıdır. Eğer hormon seviyeleri 100’e yaklaşmışsa o zaman mutlaka bir beyin MR’ı çekilmeli.

Beynin hipofiz bezinde yer kaplayıcı bir oluşum olup olmadığından emin olunduktan sonra tedaviye başlanmalıdır.

Canım yanıyor

32 yaşındayım ve 6 yıllık evliyim. 1 oğlum var. Normal doğum yapmıştım. Ikınırken vajinamda yanma hissettim. İlişkide de canım yanıyor ve kan geliyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, söylediğiniz bulgular idrar yolu iltihabını düşündürmekle birlikte bazen vajinal enfeksiyonlar da aynı bulguları yaratabildiğinden size önerim kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanız. Bir an önce bir jinekolojik muayene olarak vajinal smear ve gerekirse vajinal ve idrar kültürlerinizi yaptırmanız.

Üreyen mikroorganizmaya göre bir an önce gerekli tedavi başlanacak ve şikayetleriniz hızla gerileyecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder