Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Önce test sonra teşhis
HABERİ PAYLAŞ

Önce test sonra teşhis

Haberin Devamı

Erkeklerin baş belası prostat için 40 yaşından sonra her yıl düzenli kontrol şart. Prostat şüphesiyle gelen hasta önce muayene edilir, testler yapılır. Hastanın durumu tedaviyi belirler. Bu ilaç ya da ameliyat olabilir

SORU: Prostat nasıl büyür?

62 yaşındayım, prostat büyümesi nasıl teşhis edilir ve tedavisi nasıldır?

CEVAP

Tanı oldukça basittir. Parmakla yapılan muayene, idrar analizi, idrar akım hızı testi, PSA testi ve ultrasonografiyle teşhis konulur. Daha sonra sahip olduğumuz birkaç tedavi seçeneğinden birini uygularız.

Bunlardan biri ağız yoluyla alınan ilaçlardır. Bunlar prostatın büyümesini tedavi etmez, prostata ait belirtileri ortadan kaldırır. Prostat da bir yandan büyümeye devam eder.

Eğer bir süre sonra ilaçlar artık o büyümeye cevap veremez hale gelirse, o zaman mutlaka cerrahi tedaviye geçmek lazımdır. Eğer prostatın hacmi çok büyük, yani 150-200 gram kadarsa en doğru tedavi açık ameliyattır.

Bu ameliyattan sonra hasta 3-5 gün hastanede kalır. Ama büyüme 80-100 grama kadarsa kapalı ameliyatlardan yararlanılır. Kapalı ameliyatlardan biri greenlight lazer yöntemidir.

Bu yöntemin avantajı hastanede kalış süresini kısaltması ve kanamanın çok az olmasıdır. Hastanede kalış süresi sadece 1 gündür. Bu yönteme alternatif kapalı ameliyat TUR ameliyatıdır.

TUR yönteminin kullanıldığı hastalar 2-3 gün hastanede kalır. Cerrahinin uygun olmadığı hastalarda başka tedaviler de var. Örneğin idrar kanalına stent dediğimiz bazı cihazlar koyabiliyoruz.

SORU: Hiç meni gelmedi

18 yaşındayım. 4 ay önce geneleve gittim. İlk defa ilişkiye girecektim. Kadın çok sinirliydi. Onun sinirli hali beni çok etkiledi, hiç meni gelmedi. Acaba kısır olabilir miyim?

CEVAP

Cinsel ilişkinin kısırlıkla ilgisi yok, bu nedenle sorunuz anlamlı değil. Sizde bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Birlikte olduğunuz kadının tavrı nedeniyle böyle bir sorun yaşamış olmanız gayet normal. Daha uygun bir ortamda tekrar deneyin.

SORU: Spermi arttıran bir yiyecek var mı?

Sperm sayısı besinlerle arttırılır mı? Eğer öyleyse hangi besinleri tüketerek sperm sayısını arttırabiliriz? Sizce böyle bir şey mümkün mü?

CEVAP

Meni, seminal keselerden üretilen sıvı ve testislerde üretilen döl hücreleri yani spermlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Baharatlı yiyeceklerin vücuttaki tüm salgıları arttırdıkları gibi meni keselerinin salgısını da arttırarak ejakülat hacmini arttırdıkları bilinmektedir. Sperm sayısını arttırdığı bilimsel olarak ispatlanmış herhangi bir gıda maddesi bilinmemektedir.

SORU: Biri daha büyük

Testisimin biri diğerinden büyük. İçinde damar gibi bir aşağı bir yukarı hareket ediyor. Mastürbasyon yaptınca meniden küçük parçalar geliyor. Ama hiçbir şekilde ağrı, sızı duymuyorum. Doktora gitmeye utanıyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Bunda utanılacak ne olduğunu anlamam mümkün değil. Bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm. Mastürbasyonda meninin içinde gelen küçük parçacıklar normaldir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder