Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Önce testler yapılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Önce testler yapılmalı

Haberin Devamı

Erkeklerdeki hormon seviyelerinde sorun olduğu düşünülüyorsa mutlaka uzman bir doktorun tavsiyesiyle gereken testler yapılmalı. Testler yapılmadan kendi kendinize karar vererek hormon kullanmaya kalkmayın


SORU: Nasıl yükseltirim?

36 yaşındayım. Hormon seviyesini yükseltmek için tam olarak ne yapmalıyım? Hangi ilacı önerirsiniz?

CEVAP

Sizin hormon analizlerini gerekli kalitede yaptırıp sizinle karşılıklı görüşmeden bu şekilde gazeteden bir ilaç tedavisi vermem hem tıbbi, hem de mesleki açıdan uygun değildir. Doktorluk ciddi ve sorumlulukları olan bir iştir. Buradan size belirli konular hakkında genel bilgiler verebilirim ama ilaç adı ve dozu gibi bilgilerin gazete köşelerinden verilmesi tıbben ve hukuken sakıncalıdır.

SORU: İdrara çıkmak istiyorum

22 yaşındayım. Boşaldıktan bir süre sonra çişim geliyor. İdrara çıkmak zorunda kalıyorum, neden?

CEVAP

Bu tamamen normal ve fizyolojik bir durum. Bu durumun neden sizde bir problem oluşturduğunu anlamadım.

SORU: Faydası olmuyor

35 yaşındayım ve bekarım. Fazla mastürbasyon yaptığım için testosteron hormonum düşük çıktı. Erken boşalma için doktora gittim. Verdiği ilaçların pek faydası olmadı. Ne olur yardım edin.

CEVAP

Fazla mastürbasyon yapmak ile testosteron hormonu azlığının bir ilgisi yoktur. Hormonlarınızın tetkikler sonucu gerçekten düşük olduğu saptanır ise bu durumun sebepleri saptanarak tedavi edilir. Eğer tedavi sonucu hormon seviyeleri normal değerlere yükseltilemiyorsa dışarıdan uygun şekil ve dozlarda hormon tedavisi yapılır. Bir üroloji veya endokrinoloji uzmanına başvurunuz.

SORU: Böbreğimde kitle varmış, ne yapacağım?

10 yıldır Hepatit B tedavisi görüyorum. 3 ay önce yapılan ultrasonda her şey temizdi. Başka bir muayenede doktor “Sol böbrekte 30 mm çapında kitle var” dedi. İkinci çekilen ultrason raporunda yazılanları size yolluyorum. Bu konuda ne yapabilirim?

CEVAP

Böbrekteki kitleler günümüzde genellikle sağlık taramalarında ultrason veya MR yöntemleri ile erken safhada tesbit edilebilmekte böylelikle tedavileri de daha başarılı olmaktadır. Ama bu durum küçük boyutlu ve habis olup olmadığının anlaşılması zor olan birçok kitleyi de ortaya çıkardığından tanı ve tedavide zorluklara da neden olmaktadır. Böbrekteki habis kitlelere biyopsi yapılması tercih edilen bir yöntem olmadığından, kaliteli MR cihazları ile çekilen filmlerin bu konuda deneyimli uzmanlar tarafından değerlendirilmesi çoğunlukla çözüm sağlamaktadır. Nadiren de olsa tanı ancak ameliyat esnasında konulmak zorunda kalabilir. Böbrekte saptanan tüm kitlelerin bir kanser odağı olabileceği göz önünde tutularak tetkikler detaylı olarak yapılmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder