Gündem Önce yatıyorlar sonra kurtarıyorlar!

Önce yatıyorlar sonra kurtarıyorlar!

Paylaş
Önce yatıyorlar sonra kurtarıyorlar!

Türkiye'de zorla fuhşa itilen kadınları, onlarla birlikte olmaya gelip acıyan erkekler kurtarıyor!

Türkiye’de insan tacirleri tarafından tehdit ve şiddet yoluyla fuhuş yapmaya mecbur edilen kadınların çoğu, onlarla birlikte olmaya giden ve durumlarına üzülen erkekler tarafından ihbarda bulunulması sonucu kurtarılıyor.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Türkiye Basın Sözcüsü Selin Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insan ticareti yapan kişilerin uluslararası ve organize olarak çalıştığını söyledi.

ALO 157

Türkiye’de insan ticaretine yönelik bilgilendirme çalışmaları ve kampanyalar yürüttüklerini belirten Arslan, "İnsan ticareti konusuna dikkati çekmek için çalışıyoruz. Çeşitli kampanyaların, eğitim çalışmalarının yanı sıra 2005 yılında kurulan Alo 157 hattı da insan ticareti mağdurlarına yönelik hizmetlerine devam ediyor. Alo 157’ye gelen ihbarlar anında değerlendiriliyor" dedi.

Arslan, IOM tarafından Türkiye’de 2005 yılından itibaren uluslararası insan ticareti yapan örgütlerin elinden 744 mağdurun kurtarıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

18-24 YAŞ GRUBU

"Elimizdeki 5 yıllık verileri değerlendirdiğimizde karşımıza insan ticareti yapanlarca mağdur edilenlerin genellikle 18-24 yaş arasında, ortaöğretim eğitimi düzeyinde ve ekonomik durumları iyi olmayan kişiler olduğu çıkıyor. Bu kişiler genellikle arkadaşları, akrabaları veya sevgilileri tarafından iyi bir iş vaadiyle kandırılarak ülkelerinden getiriliyor. Çalışmak amacıyla gelen ve sonrasında çeşitli şekillerde fuhşa sürüklenenler ile turist olarak gelip zorla alıkoyulanlar da oluyor. Ticaret veya turizm amaçlı gelen kişiler özellikle havaalanında ülkeye geldikleri ilk anda bu kişiler tarafından kandırılabiliyor."

İnsan tacirlerinin elinden kurtarılan 744 kişiden 31’inin 18 yaşın altında, 7’sinin erkek olduğuna dikkati çeken Arslan, "Mağdurların tamamına yakınını maalesef genç kadınlar oluşturuyor. İnsan ticareti yapanlar, ülkeye giriş için genellikle İstanbul, Antalya ve Trabzon’u seçiyor. Bu şehirlerde sınır kapıları olduğu için hem kara hem de deniz yolunu kullanabiliyorlar" diye konuştu.

Arslan, mağdurlara ülkeye giriş yaptıkları ilk zamanda ulaşıldığında bu kişilerin travmanın en başında kurtarılabileceğini ifade ederek, "Bunun için insanların bu tür durumlara duyarlı olması gerekiyor. Mutlaka bildikleri veya şüphelendikleri bir durum olduğunda kolluk kuvvetlerine, yetkililere bildirmeliler" dedi.

HER 3 MAĞDUR KADINDAN 1’İ ANNE

Arslan, insan tacirlerinin eline düşen kadınların işkence, kendilerine veya ailelerine yönelik tehditler dolayısıyla fuhşa mecbur bırakıldığına işaret ederek, şunları kaydetti: "Mağdur kadınların yanı sıra fuhşu kendi isteğiyle seçenler de var. İnsanlar kendi istekleriyle fuhuş yapanlar nedeniyle hepsine ön yargılı davranabiliyor. Bütün fuhuş yapanlara ’isteyerek yapıyor’ gözüyle bakılmamalı. Bu duruma mecbur bırakılan kadınlar olduğu bilinmeli. Vatandaşlarımız bu durumda olabileceğini bildiği veya şüphelendiği olayları mutlaka ilgililere bildirmeli."

Her 3 mağdur kadından 1’inin anne olduğunu belirten Arslan, "Bu durumdaki kişilere yardım etmek insanlık görevi. Türkiye’de fuhşa sürüklenen kadınların yerlerine ilişkin gelen ihbarların yüzde 75’i bu kadınlarla fuhuş yapmaya giden erkekler tarafından gerçekleştiriliyor. Bu kişiler durumlarını kendilerine anlatan kadınlara üzüldükleri ve kurtulmalarını istedikleri için ihbarda bulunuyor. Bu ilginç durum Türk insanına özgü bir şey olsa gerek" dedi.

Arslan, polis insan tacirlerine yönelik çok sıkı çalışmalar yaptığını belirterek, "İnsan tacirleri eskiden mağdur kadınlara hiçbir şekilde para vermezken, aileleriyle görüştürmezken son dönemlerde yöntem değiştirdi. Artık bu kadınlara biraz para veriyorlar ve ara sıra aileleriyle telefonda görüşmelerine izin veriyorlar, hatta ’geri gideceksin’ diye sözler de veriyorlar. Bu yöntemle kadınları bu yaşama ikna etmeye çalışıyorlar" diye konuştu.

AA