Ferhan Kaya Poroy Önemli hatırlatmalar
HABERİ PAYLAŞ

Önemli hatırlatmalar

Haberin Devamı

Sağolsun bizim okul bazen bizim günlük koşuşturmaca içinde unuttuğumuz, aslında çok basit ama olmazsa olmaz kuralları, yapılması gerekenleri bize öyle güzel hatırlatıyor ki, beni çok rahatlatıyor doğrusu... Örneğin diş fırçalama konusu. Tabii ki birçok bilinçli aile gibi biz de çocuklarımıza rutin olarak “Çocuğum dişini fırçala!” uyarısında bulunuyoruz ama zaman zaman bu düzende bozulmalar, günde üç kez fırçalamanın ikiye, hatta bazen bire düşmesi gibi durumlar oluşabiliyor. Takdir edersiniz ki yoğun tempo içinde bunu takip etmek, her gün günde üç kez fırçalayıp fırçalamadığını sormak pek de mümkün olmuyor. Bu düzeni epey saptırdığımızı büyük kızım Derin’in okuduğu Marmara Koleji’nden gelen bir çizelge hatırlattı bize. Çizelge aslında çok basitçe hazırlanmıştı. Aylık bir listede sabah, öğle, akşam kutucuklarına ‘Dişinizi fırçaladıkça yanına tik atın’ diye yazılmıştı. Çok hoşuma gitti. Banyoya astık çizelgeyi. Şimdi ben de Derin’in ‘diş fırçalama işinden’ ne zaman kaytardığını takip edebiliyorum. Sizin okul yollamıyorsa da sorun yok. Siz bir çizelge yapın ve banyoya asın; fırçalamanın ne kadar düzenli hale geldiğini göreceksiniz. Tüm bunları anlatmanın sebebi diş sağlığının ve diş fırçalama bilincinin yerleştirilmesinin çocuklar için çok önemli olması. Diş sağlığı ile ilgili gerçekler şöyle...

Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içerirler, bu nedenle çürümeye daha yatkınlardır, daha kolay ve hızlı çürürler.
Çocuklar, çürüğün erken döneminde görülebilen soğuk sıcak hassasiyeti ve hafif ağrı gibi sinyalleri zamanında yorumlayamazlar. Olayı ancak dayanılamayacak kadar ağrı olmasında fark ederler ki bu durumda çok geç kalınmış olabilir.
Çocuklar ağız bakımına yetişkinler kadar dikkat edemezler. Çocuğun el becerisi, merakı ve ebeveynin tutumu diş fırçalama alışkanlığını belirler.

Çocuklarda diş fırçalama ne zaman başlamalıdır?

Bebek 6-8 aylıkken, (yani ilk dişler ağızda göründüğünde) temizleme işlemi başlamalıdır. Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce dişleri (en azından çiğneme yüzeylerini) temiz bir tülbent ya da gazlı bezi ıslatarak silmek, temizlemek yerinde olur.
Diş fırçası kullanımına ise çocuğun arka dişlerinin çıkmasından sonra (ortalama 2,5-3 yaşında) başlanması uygundur.
Okul öncesi çocuklarda diş fırçalama için bir teknik uygulatmak çok zordur. Bu yaşlarda önemli olan, çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaktır. Çocuklar diş fırçalarken çoğu zaman dişlerin görünen ya da kolay ulaşılan yüzlerini fırçalar. Oysa çürüklerin önlenmesi için dişlerin ara yüzleri ve çiğneyici yüzeylerini çok daha iyi temizlemek gerekir. Bu nedenle fırçalamadan sonra anne-babanın kontrolü iyi olur.

Çocuğuma dişlerini günde kaç kez fırçalatmalıyım?

Sabah kahvaltısı sonrası, öğle yemeği sonrası ve gece yatmadan önce, sadece üçer dakikalık etkili bir fırçalama işlemi yeterlidir. Her iyi alışkanlık gibi diş fırçalama alışkanlığı da çocukluk döneminde kazanılacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder