Cumartesi Postası Önemli olan kaliteli zaman geçirmek

Önemli olan kaliteli zaman geçirmek

Paylaş
Önemli olan kaliteli zaman geçirmek

Çalışan anne-babaların en önemli kaygılarından biri, çocuklarına yeterli vakit ayıramamaları ve bunun çocuklar üzerinde olumsuz bir etkisinin olup olmayacağıdır

Günümüzde giderek artan yoğun iş temposu ya da ev işleri nedeniyle anneler çocuklarına vakit ayırmakta zorlanıyor. Oysa çocuklarla yaşanılan anların süresinin değil, kalitesinin önemli olduğuna dikkat çeken Bayındır Hastanesi İçerenköy’den Uzman Psikolog Şafak Yeşilmen, çalışan annelere çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmeleri için küçük ipuçları verdi.

Kimi ana-baba çocuklarıyla saatlerce aynı ortamda olsalar da ne yazık ki onunla iletişim kurmamakta, evin klasik rutini içinde her birey kendi halinde vakit geçirmektedir. Ebeveyn olarak dikkat dağıtan şeyleri engelleyebilir, çocuğunuzla bir şeyler paylaşacağınız bir alan ve kaliteli zamanlar yaratabilirsiniz. Örnek mi?

-Kimse izlemiyorsa televizyonu kapatın.
-Anne, baba ve çocuğun düzenli olarak beraber zaman geçireceği aile ritüeli oluşturun.
-Yemekleri sofraya oturarak birlikte yiyin.
-Birlikte özel bir yemek ya da kek, kurabiye pişirin.
-Beraber yapılan alışverişi daha kaliteli zaman dilimine sokmak için eksikliklerin tespitinde ve malzemelerin alımında çocuğa aktif rol verin (çocuğun kendini önemli hissetmesine ve aile içindeki iletişimin artmasına yardımcı olur).
-Çocuğunuzun yaş dönemine uygun bir televizyon programı hakkında duygu ve düşüncelerini sorun.
-Beraber parka, hayvanat bahçesine ya da yürüyüşe gidin.
- Birlikte kitap okuyun, resim yapın, oyun oynayın.
-Ona “Bugün okulda ne yaptın ya da öğrendin?” diye sorun.
-Yatma zamanı geldiğinde masal okuyun, onu sevdiğinizi söyleyin.
-Birlikte geçirilecek zamanda çocuğun yaşına ait becerileri sergileyebilmesine fırsat verin. Örneğin; eline hiç kalem verilmeyen çocuk çizgi çizme becerisi geliştirmeyecektir. Ya da tam tersi olarak bazı aileler çocuklarının gelişim düzeylerinin çok üzerinde bazı becerileri sergilemeleri konusunda zorlayabiliyor. Böyle bir tutum da çocuğun performans kaygısı ve yetersizlik duygusu yaşamasına yol açabiliyor.
-Oyun ve resim, çocukların iç dünyasını kolayca yansıttıkları, bu sayede onların duygu ve düşüncelerini öğrenebileceğiniz, hem de keyifli ve kaliteli zaman geçirebileceğiniz uğraşılar. Bu etkinlikler sırasında çocuğun kendini serbest bir şekilde ifade etmesine olanak verin. Örneğin; birlikte resim yaparken çocuğunuz güneşi yeşile boyuyorsa, ona ısrarla sarıya boyaması gerektiğini söylemek yerine, yeşil güneşin onun için ne ifade ettiğini sormalısınız. Bu, birlikte geçirilen zamanın daha kaliteli hale getirilmesi anlamına gelecektir.

(12.05.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır. )

Haberin Devamı