Tamer Heper Önemli olan şekil şartı
HABERİ PAYLAŞ

Önemli olan şekil şartı

Haberin Devamı

Vasiyetname yapma konusunda yazılarınız ilgimi çekiyor. “Sözlü olmaz. Ya elyazısı ile yazılacak notere verilecek veya doğrudan doğruya noterde yapılacak” diyorsunuz. Peki elyazım ile yazsam da notere vermesem geçersiz mi olur? ● B.L.

Okuyucum vasiyetname konusunda ilginç bir noktaya dikkat çekmiş. Sorusu oldukça mantıklı. Evet elyazısı ile yapılan vasiyetnameler geçerlidir. Notere vermek geçerlilik şartı değildir. Bir kimse son isteklerini vasiyetname olarak düzenlemek isterse bunları kağıda döker. Kağıda dökerken dikkat edilmesi gereken ‘şekli noktalar’ vardır. Birincisi vasiyetname mutlaka el yazısı ile yazılacak. Elektronik olarak çıkarılmış vasiyetname olmayacak, tarih atılacak ve imzalanacak. Bu şekli ile hazırlanmış vasiyetname geçerlidir. Vasiyet edenin ölümü halinde yakınları bu vasiyetnameyi alırlar adli makamlara teslim ederler. Vasiyetname sulh hakimi tarafından mirasçılara okunur ve sistem işler.

YA TESLİM ETMEZSE!

Peki neden “Notere tevdi edilir” diyoruz? Şunun için: Ölüm halinde vasiyetnameyi ele geçiren biri bunu ilgili adli makamlara tevdi etmez de yok ederse? Bu halde vasiyetname amacına ulaşmamış olur. Oysa notere tevdi edildiğinde noter kendisinde bir vasiyetname olduğunu kişinin nüfus müdürlüğüne bildirir, nüfus müdürlüğü kişinin nüfusuna bunu kaydeder. Ölüm kaydı işlendiğinde bu kişinin vasiyetnamesi olduğunu adli makamlara bildirir ve noterdeki vasiyetname bu şekilde resmi yoldan adli makamlara ulaşır. Yani notere tevdi etmek vasiyetnamenin selameti için gereklidir, geçerlilik şartı değildir. Şimdi okuyucum ne yapacak? Yaptığı şekil şartına uygun vasiyetnamenin ölümü anında yakınlarının eline geçmesini sağlayacak şekilde muhafaza edecek ve yakın çevresine güvenecek. Bu halde endişe edecek bir husus yok. Ama ölümünden sonrasını sağlama almak ihtiyacı duyuyor ise bunu notere tevdi edecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder