Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Önemli olan süresi
HABERİ PAYLAŞ

Önemli olan süresi

Haberin Devamı

Testis zaman zaman torbadan kasığa doğru çıkabilir. Önemli olan yukarıda kaldığı süredir. Bu durum sık tekrarlıyor ve kasıkta uzun süre kalıyorsa kısırlık sebebi olabilir... Bunun için doktorunuzun önereceği bir yerde sperm testi yaptırıp durumu öğrenebilirsiniz.

SORU: Kısır olabilir miyim?

Testislerim yukarıya inip çıkıyordu. Bunun farkına 7 yaşında vardım. İzmir’de sağ testisten ameliyat oldum. 2 ay sonra evleniyorum. Acaba kısır olabilir miyim?

CEVAP

Testisin zaman zaman, özellikle soğukta ve yüzerken torbadan kasığa çıkması sorun değildir; önemli olan yukarıda kaldığı süredir.

Bu durum sık tekrarlıyor ve testis kasıkta uzun süreler kalıyor ise bu durum kısırlık sebebi olabilir. Sizin durumunuzda kısırlık ihtimalinizi araştırmak için yapmanız gereken en doğru şey Androloji konusunda deneyimli bir üroloji uzmanına gitmeniz ve önereceği yerde sperm testi yaptırmanızdır.

SORU: Prostat nasıl muayene edilir?

61 yaşındayım. Prostat büyemesi sorunum var. Ancak doktora başvurmak için acele etmedim. Prostat için başvuran erkek daha sonra hangi aşamalardan geçiyor?

CEVAP

Prostat için başvuran insanda tüm bu şikayetleri değerlendirdikten sonra muayene ederiz. Bu muayene makattan parmakla yapılır. Hem kanser olup olmadığını bir dereceye kadar değerlendirmek hem de prostatın ne kadar büyüdüğünü görmek açısından bu önemlidir. Mesela normalde bu kestane kadar bir organdır. Biraz büyürse bir mandalina kadar daha büyürse portakal kadar daha da büyürse bir greyfurt kadar olur.

Normalde 20 gram olan bu organ 200-250 grama kadar ulaşabilir. Dışarıdan bakılınca görülmez, makata doğru büyür, kabızlığa benzer dışkılama sorunları dahi yaratabilir. Gerektiğinde makattan yapılan bir ultrasonla detaylı olarak tetkikler yapılır. Kanser şüphesi varsa ultrason eşliğinde iğne biyopsisi ile herhangi bir anestezi gerekmeksizin parçalar alınarak dokuda kanser olup olmadığı anlaşılır.

SORU: Tedavi olmam mümkün mü?

58 yaşındayım, 3 yıl önce by-pass ameliyatı oldum ve daha sonra iktidarsızlık başladı. Tedavim mümkün müdür veya zamanla eski durumuma döner miyim?

CEVAP

By-pass geçirmiş olmanız zaten damar sorununuz olduğunu; damar hastası olduğunuzu ortaya koyuyor. Bu nedenle muhtemelen kısmen de olsa kalp ameliyatınız öncesi bir miktar sertleşme sorununuz olduğunu sanıyorum. Kalpteki damarlarında sorun olan bir kişinin benzer sorunu penis damarlarında da yaşaması normal bir durumdur.

Buna ek olarak ameliyat stresi ve ameliyat sonrası buna eklenen evham hali de şu andaki durumunuzun kaynağı olabilir. Zamanla düzelmeniz mümkün değil, en kısa zamanda bir üroloji-androloji uzmanından yardım almanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder