Beden Sağlığı Önemli uyarı: Biber ile salatalığı domatesle aynı yerde saklamayın!

Önemli uyarı: Biber ile salatalığı domatesle aynı yerde saklamayın!

Paylaş
Önemli uyarı: Biber ile salatalığı domatesle aynı yerde saklamayın!

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Tuncay, tüketicilere altın değerinde tavsiyelerde bulundu. Doç. Dr. Özlem Tuncay, domatesin olgunlaşmayı teşvik eden bir gaz salgıladığını ve bu gazın diğer meyve-sebzeler üzerinde olumsuz etkilere yol açtığını söylerek "Biber ile salatalığı domatesle aynı yerde saklamayın" dedi

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Tuncay, hasat döneminde ve sonrasında yapılması gerekenler ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Biber ve salatalığın domatesle aynı yerde saklanmamasını öneren Doç. Dr. Tuncay, "Domates olgunlaşmayı teşvik eden bir gaz salgılıyor, bu doğal bir gaz, etilen. Bu gaz diğer ürünlerde yaşlanmaya sebep oluyor. O nedenler aynı yerde saklamamak bir çözüm olabilir. Salatalık aslında soğuğu sevmez, buzdolaplarının sıcaklığı salatalık için düşük ama 7 derecenin üzerinde de bir yer bulamayacağımız için yine buzdolabında saklamak zorunda kalıyoruz" dedi.

'PATATES VE SOĞANI BUZDOLABINDA SAKLAYIN'

Temelde ürünlerin hangi koşullarda saklandıklarında dayanımlarının ve besin içeriklerinin korunabildiği konusu üzerine çalıştıklarını aktaran Doç. Dr. Tuncay, "Bazı ürünleri kullanacağımız kadar alıp tüketme yoluna gidersek daha iyi olur. Örneğin yeşilliklerin, çilek, incir gibi çok çabuk bozulan meyvelerin, satın alındıktan hemen sonra tüketilmesi daha sağlıklı. Diğer ürünleri de serin yerde saklayabiliriz. Patates ve soğanı eğer yeriniz müsaitse buzdolabında saklarsanız daha uzun süre dayanacaktır. Işık istenmeyen gelişmelere sebep oluyor, patateste yeşillenmeler söz konusu olabiliyor veya soğanlar sünebiliyor. Patates ve soğan kuru, serin ve karanlık bir yerde saklanırsa uzun süre dayanmaları sağlanabilir" açıklamalarında bulundu.

'YEŞİLLİKLERİN SUYUNU SÜZÜP KAPALI KABA KOYUN'

Maydanoz, roka gibi yeşillikleri iyice yıkayıp suyunu mümkün olduğunca süzdükten sonra buzdolabına koyulmasını tavsiye eden Doç. Dr. Tuncay, "Ev kadınlarını yaptığı ve doğru olan bir uygulama var, ben de öneriyorum. Maydanoz, roka gibi yeşillikleri iyice yıkayıp suyunu mümkün olduğunca süzdükten sonra bunları ağzı sıkı kapanan kaplara koyup dolapta muhafaza etmek iyi bir uygulama aslında. Böylelikle domates, elma, muz gibi buzdolabında sakladığınız başka ürünlerle birlikte durduklarında etkilenmelerini önlemiş oluyorsunuz ve daha uzun süre dayanmalarını sağlayabiliyorsunuz" şeklinde konuştu.

Gül KABA, Mücahit BEKTAŞ/İSTANBUL-DHA

Haberin Devamı