Bilim - Teknoloji Onlar kimseye ait değil!
Paylaş
Onlar kimseye ait değil!

".tr" gibi alan adı uzantılarının sahibi kim? İlginç bir istek, bu sorunun cevabını ortaya koyuyor!

ICANN'in açıklamasına göre, ülkelerin "internet alan adları" ülkelere veya bir başkasına ait değil.

İran, Suriye ve Kuzey Kore'yi terörizm aktivitelerinin destekçisi olarak dava eden bir grup, ceza olarak ülkelerin ccTLD'lerinin (İnternet Ülke Alan Kodu, country-code Top Level Domain) ellerinden alınmasını istedi. İnternet üzerinde genel bir kontrol görevi bulunan "The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers" (ICANN) ise, bu işlemin mümkün olmadığını, çünkü ccTLD'lerin herhangi bir kuruma ait olmadığını söyledi.

Davacıların ICANN'e isteklerini sunmasının ardından organizasyon, davacıların isteklerini anladıklarını söylediler ancak isteğe karşı gelen bir karara vardılar. ccTLD'nin ne olduğunu kısaca açıklamak gerekir ise, bu kodların internet sitelerinin adreslerinin sonunda yer alan, Türkiye için ".tr", Birleşik Krallık için ".uk" gibi kodlar olduğunu söylemek gerekir. Davacıların istedikleri kodlar ise, İran için ".ir" ile Suriye için ".sy" ve bunların Arapça denkleri ile Kuzey Kore için ".kp" idi.

ICANN'in söylediğine göre, bu kodlar, internet üzerindeki hizmetler için birer "posta kodu" gibi çalışıyorlar. Eğer ICANN bu duruma el atıp domain kodlarını kendi başına vermeye kalksaydı, bu işlemin sonucu olarak kişiler, işyerleri ve hayır kurumları dahil olmak üzere bu kodları kullanan herkes bu durumdan etkilenecek ve rahatsız olacaktı. Organizasyonun söylediğine göre, böyle bir hamlenin güçlerinin dışında olmasının yanı sıra, ccTLD'lerin zorla tekrar atamasının yapılması, bu kodları kullanan yüzbinlerce internet sitesini madur edecek ve hatta internetin parçalanmasına bile sebebiyet verebilecekti.

Devamı, haberimizin ikinci sayfasında...


Uzantıları kim yönetiyor?

ICANN organizasyonu, 1988'de internetin kontrolünü ABD hükümetinden ayırmak amacı ile bağımsız bir kuruluş olarak kurulmuştu. Merkezi Washington D.C.'de yer alan kuruluş, kurulmasından itibaren dünyaya yayıldı ve ilgili olan kişiler ile beraber dünya genelinde internet kullanımındaki sorumlulukları yayma amacını üstlendi. Şu anda gözetimi "U.S. National Telecommunications and Information Administration"da bulunan organizasyon, 2015 yılında bu gözetimin sonuna ulaşacak.

ICANN'in söylediğine göre, ccTLD yöneticilerini belirlemek için çeşitli internet topluluğu tarafından belirlenen standartlar, işlemler ve kaideler kullanılmakta. Organizasyon, bahsi geçen üç kodun yöneticileri ile "çok az iletişimde" olduklarını ve var olan iletişimin, sunucuların aktivasyonu veya iletişim bilgilerindeki değişiklikleri içerdiğini söylüyor.

İran'ın domainleri, Tahran'da yer alan Institute for Research in Fundemental Sciences tarafından yönetilmekte. İran'ın sunucularının ikisi İran'ın içerisinde yer alırken biri, belki de ilginç denilebilecek bir şekilde, Avusturya'da yer almakta. Suriye'nin domain yönetimi ise Şam'da yer alan "National Agency for Network Services"ta bulunmakta ve dört farklı sunucu kullanılmakta. ICANN'in söylediğine göre, bu sunucuların ikisi fiziksel olarak Suriye'de bulunmakta ancak diğer iki sunucunun yerleri tam olarak belli değil.

Kuzey Kore'nin domainleri ise Pyongyang'taki "Star Joint Ventrue Company" tarafından yönetilmekte. Kuzey Kore'nin iki sunucusu ise Kuzey Kore içerisinde yer alıyor...

Resimlerle: İnternetin en pahalı alan adları!

Kaynak: CHIP Online

Haberin Devamı