Tamer Heper Önlem alınabilir
HABERİ PAYLAŞ

Önlem alınabilir

Haberin Devamı

Şu sarı kamyonlar neden bu kadar çok kaza yapıyor? Buna karşı bir önlem alınmaz mı? ● R.N.

Okuyucumun ‘sarı kamyon’ dediği hafriyat kamyonları. Bunlar depreme dayanıklı mesken yapımı yani kentsel dönüşüm nedeni ile hayatımıza girmiş araçlar. Artık atasözü haline geldi, ne diyorlar, “Deprem öldürmez, bina öldürür”. Şimdi bir de şu eklenmeli: “Deprem öldürmez sarı kamyon öldürür.” Evet bu hafriyat kamyonları çok kaza yapar. Bunun nedeni şehir içinde inşaat alanlarının artması. Bunun için hafriyat kamyonları şehrin her yerinde. Eskiden gündüz kamyonların şehir içine girmesi yasaktı, şimdi kalktı, kaza riski arttı. Bir unsur da servis sayısını artırmak için hız yapmaları. Bunlar bir araya geldi mi kaza kaçınılmaz. Hacimleri çok büyük olduğu için de en ufak kaza ölümle sonuçlanıyor.

Peki caydırıcılık yok mu? Bana sorarsanız yok. Bunların kaza yapması halinde bir kişi öldü mü bunun adı taksirli suç yani kaza ile oluşmuş bir fiil. Şayet birkaç kişi ölmedi ise hapis cezası sekizde sekiz kusurlu olsa bile iki yıl. Bu cezalar da paraya çevrilebiliyor.

Bunları akşam saatlerinden sonra şehre soksanız bu defa hafriyat da gece yapılacak, vatandaş gürültüden uyuyamayacak. Demek ki geceye kaydırmak zor, şehre sokmasanız o koca binaların hafriyatını nasıl taşıyacaksınız? Bu da zor o halde bir tek konu kalıyor cezaları artırmak. Hepsini hapse atmayı teklif etmiyorum ama mesela iki defa kazaya karışanın ehliyetini uzun süre elinden almak var veya buna benzer tedbirler getirilebilir, her halde iki defa fazla sefer yapıp üç kuruş fazla almak bir insanın hayatı ile kıyaslanmaz, öyle değil mi?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder