Cumartesi Postası Online düğün

Online düğün

Paylaş
Online düğün

Yasemin Üstay Tekin ve Zeynep Erden dugunplanim.com'da düğün için pratik öneriler sunuyor

Haber: Merve Özaytekin

mozaytekin@posta.com.tr

Şimdi düğün mevsimi. Ancak düğünlerdeki en büyük sorun planlama. İki yakın dost olan Yasemin Üstay Tekin ve Zeynep Erden, çiftleri planlama derdinden kurtaracak bir site kurdu: www.dugunplanim.com. Düğününüzün mükemmel geçmesini istiyorsanız bu ikilinin tavsiyelerine kulak verin!

Öncelikle sizi tanıyalım, hikayeniz nedir?

Yasemin Üstay Tekin: Boston’da Tufts Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler okurken tanıştık. İki sene New York merkezli Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nda, araştırmacı asistan olarak çalıştım, sonra New York Baruch College’da kurumsal iletişim üzerine yüksek lisansımı tamamladım. Zeynep Erden: Boston Üniversitesi’nde reklam yüksek lisans yaptım. İkimiz de çeşitli dergilere yazılar yazdık, online site açılışları ve reklam kampanyalarında çalıştık. Bu arada Yasemin’le okurken ev arkadaşı olduk, şimdi de ortağız, insanın kankasıyla çalışması gerçekten büyük bir şans!

Bu siteyi kurmaya nasıl karar verdiniz?

Y.T.: Ülkemize döndüğümüzde, birçok arkadaşımız evlenecekti ve bizden yardım istedi. Düğün pastası, mekanı derken kendimizi çok ağır bir yükün altında hissettik. Bize yol gösterecek güvenilir online bir kaynak bulamadık.

Z.E.: Gelinlerin çoğu düğünlerini kendileri planlıyor. Onlara A’dan Z’ye yardımcı olacak iyi bir kaynak yok. Böylece dugunplanim.com fikri ortaya çıktı.

Neden bir organizasyon şirketi değil de internet sitesiyle işe başladınız?

Z.E.: Türkiye’de birçok düğün organizasyon şirketi var. Biz bu kişileri gelin ve damat adaylarıyla buluşturuyoruz. İkimiz de okumaya gezip, görüp, yazmaya tutkunuz. Bu nedenle online bir bilgi kaynağı olmayı seçtik.

Y.T.: Sitemizin güvenilirliğini ve kalitesini koruması için kaynaklarımız hep uzmanlardan oluşuyor. Röportajlar yapıyoruz. En yeni ve en farklı fikirleri bir araya getiriyoruz. Modacılar, çiçekçiler, takı tasarımcılarına siteden ulaşılabiliyor. Biz bu işte organizatörden çok, gelin tarafıyız, gelinin nedimeleri gibi ona yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Siz neyi kolaylaştırıyorsunuz?

Z.E.: Düğün çoğu genç kızın hayali, ama hazırlıkların stresinden çekilmez bir hale geliyor. Bu dönemde anlaşamayıp, ayrılan birçok çift tanıyoruz.

Y.T.: Sitemizde, düğün planınızı rahatça yapmanızı sağlayacak ‘online planlama’ araçlarımız var. Örneğin bütçe aracında düğünün masraf oluşturabilecek tüm kalemleri yazılı. Üye olduktan sonra buraya yaptığınız harcamaları giriyorsunuz, sizin için otomatik hesaplıyor, yazdırıyor. Davetli listesi, oturma düzeni oluşturma aracı sayesinde kim hangi masada oturuyor görüyorsunuz. Dilediğinizde değiştirip, güncelleyebiliyorsunuz. Bir de hayati önem taşıyan ‘düğüne 6 ay kala yapılması gerekenler‘ listesi var.

Başka?

Z.E.: ‘Davetiyeye ne yazılır’ diyen, kayınvalidesinin eski eşini kimin yanına oturtacağına karar veremeyen sitemize danışsın istiyoruz. Hukuki konulardan tutun da gelinliğin altına giyilecek iç çamaşırına kadar her konuya sitemiz açıklık getiriyor.

Sitenizin üyelik sistemi nasıl işliyor?

Y.T.: Kendi planlama araçlarınızı kullanmak, yazılara yorum yapmak, e-bültenimizi okumak için ücretsiz üye oluyorsunuz. Üye olmadan da yazılarımızın tümünü okuyabilir, fikirlerin tümünden yararlanabilirsiniz. Bizimle iletişime geçip sorular sorabilirsiniz. Bunun için de hiçbir ücret talep etmiyoruz.

Kişiye özel hizmet veriyor musunuz?

Z.E: Hayır. Ancak bize her zaman emaille ulaşabiliyorlar, soru soruyorlar.

Hazırlığa erken başlamalı!

Düğün hazırlıklarına 6 ay öncesinden başlanmalı. Düğününüzün büyüklüğüne göre, hazırlıklar 1 yıla kadar çıkabilir. İlk önce işe, mekan seçimiyle başlanmalı. Gönlünüze göre bir mekân bulup, burayı düğün gününüz için ayırttıktan sonra, bütçenizi belirlemeye ve davetli listesini oluşturmaya, oturma düzenini düşünmeye başlayın. 4 ay kala damatlık, gelinlik alışverişine başlayabilir, organizatörler, kuaförler, çiçekçiler, davetiyeciler ve pastacılarla görüşmelerinizi yapabilirsiniz. Ve tabiiki yüzük alışverişine de. 2 ay kala nikâh şekerleri, müzik, bekarlığa veda, kına gecesi ve en önemlisi balayı hazırlıklarına başlanmalı. Son bir ayı da provalar, saç ve makyaj denemeleri, davetli oturma düzeninin netleşmesine göre yemek siparişlerini güncellemeye ayırabilirsiniz.

Küskünler ve masa düzeni

Düğünün kör düğüm olduğu konulardan biri de masa düzeni! Gelin ve damatlar en çok bu konuda sıkıntı çekiyor. Geleneksel oturma düzenine göre damadın anne-babası, gelinin anne-babası, gelin ve damat, ailenin büyükleri ya da kardeşler aynı masaya otururlar. Ama diyelim ki gelin ya da damadın anne-babası boşanmış veya başkalarıyla evlenmiş, o zaman durum değişiyor. Küskünler, düğün günü için planlanan çöpçatanlıklar oturma düzenini zorlaştırıyor. Bunun için düğünden önce oturma planı yapacağınız aracı sitemizden kullanabilirsiniz. Önceden planlama yapmak o günün keyifli geçmesi açısından önemli.

Kokteyl en moda düğün

Artık kalabalık ve masraflı düğünler pek yok. Evlenecek çift de düğününde eğlenmek istiyor. Yeni trend, yemekli düğünlerden ziyade kokteyl prolonge tarzındaki, parti havasında geçen, hareketli, rahat ve eğlenceli düğünler. Alkol catering’i, davullar, esprili nikah şekerleri ve hareketli parçalar yeni tarz düğünlerin vazgeçilmezi. Bunun dışında yurt dışında evlenmek de hala çok popüler. İleriki yıllarda daha sıradışı düğünler göreceğiz.

Gelin başı için;

- Gelinlikle duvak uyumlu olmalı

- Dalgalı saçlar ve ensede dalgalı toplamalar çok moda

- Duvakların yerine saç aksesuarları da artık çok seçiliyor

Güzel olmak için neler yapılmalı:

- Cildin pürüzsüz olması için düğünden önce alkol azaltılmalı ya da içilmemeli.

- Düğün heyecanıyla uykusuz kalmayın, uykunuzu iyi alın.

- Solaryum ya da saatlerce güneşe kalmak yerine otobronzan kullanın.

- Düğün öncesi detoks ve rahatlatıcı masaj geline de damada da iyi gelecektir.

Fotoğrafçı önemli

Fotoğrafçı seçerken geçmiş çalışmalarına bakmayı unutmayın. Fotoğrafçılara düğün günü ücrete neler dahil sorun. Ayrıca masalara tek kullanımlık fotoğraf makinası koyabilirsiniz. Böylece herkes birbirinin resmini çekebilir.

Asimetrik buketler popüler olacak

Son yıllarda çok düzgün dizilmiş çiçeklerden oluşan minik gelin buketlerini çok gördük. Önümüzdeki senelerde doğal buketlere doğru eğilim olacak. Hilal şeklinde, bol çiçekli gür buketleri, asimetrik olarak dizilmiş olanları daha sık göreceğiz.

DJ iyiyse düğün kurtulur

Düğünün eğlencesini müzik belirler. DJ seçimini doğru yaptığınız anda, düğününüzü kurtardınız demektir! DJ’lerle ücrete kaç saatlik mesainin dahil olduğunu, bu süreye mekana yerleşmenin dahil olup olmadığını, gecenin uzaması halinde ücretin nasıl olacağını, ertelenmesi olasılığında ne yapılacağı, istek parçaların nasıl çalınacağını önceden mutlaka konuşmalısınız.

Alkol cateringi düğüne damgasını vuruyor

Gelin damadın ruh hali tüm davetlileri etkiliyor. Bu nedenle, başta gelinle damadın eğlendiği bir düğün olması gerek. Müzisyenler, dansözler, karaoke ve dansçılar düğünü hareketlendirir. Alkol catering’i yapan şirketler düğün eğlencelerine damgasını vuruyor. Ayrıca düğünün bir köşesinde, pamuk şekerciye, macuncuya, Maraş dondurmacısına, karikatürcüye ve hatta iyi giyimli, işinin ehli bir falcıya bile yer verebilirsiniz. Ve koca bir kartona, renkli kalemlerle ‘Düğün Hatırası’ yazdırıp, önüne kuracağınız bir masaya da polaroid resim çeken bir fotoğraf ve bir dolu komik maske koyabilirsiniz

Çiçek siparişi 10 gün öncesinden verilmeli

Yaz düğünleri için mekanı önceden ayırtmalı, son dakikaya bırakmamalıyız. Düğün pastasının sıcaktan etkilenmeden, düğün mekanına nasıl getirileceği hakkında pastaneyle konuşmayı unutmayın. Çiçeklerin de sıcağa dayanıklı olmaları ve gece boyunca solmamaları çok önemli. Yazın en dayanıklı çiçekler orkide, anthurium, gala, gerbera, ortanca, şakayık, ornigonatum. Ayrıca ilkbaharda papatya, beyaz gül, kamelya, nergis, şakayık, zambak, frezya, lale, sonbaharda kasımpatı, orkide, gül, sümbül, ortanca, kışınsa kamelya, süsen, lale, karanfil, kardelen, sümbül, frezya kullanılabilir. Lilyum, gül ve anthuriumu da her mevsim bulmak mümkün. Gelin buketi için minimum 10 gün önce, düğün mekan çiçek tasarımları için 30 gün önceden iletişime geçmek gerekir. Ülkemiz çiçek üretimi ve tür zenginliği açısından yetersiz. Çiçeklerin yüzde 75’i yurt dışından (Hollanda) ithal ediliyor. Çiçeğinizi hazırlamak için sarf edilen emek fiyata yansıyacaktır. Gelin buketlerinin fiyatları 120 TL ila 200 TL arasında değişiyor.

E-davetiye devri başladı

Alışılmış krem rengi davetiyeler yerine, renkli, üzerinde evlenecek çiftin resimlerinin olduğu ya da çiftin kendi tasarladığı davetiyeler revaçta. E-davetiye ve facebook’tan davetiye trendi de başladı! El yazısı ile özenli hazırlanmış davetiyeler her zaman güzel bir ilk izlenim oluşturur. Üstelik bu sayede, davetiyelerden tasarruf da etmiş olursunuz. Eğer düğününüz uzakta ya da karışık bir yerdeyse, davetiyenize mutlaka adres krokisi ekleyin. Gerekirse, adres tarifi için arayabilecekleri bir numara da yazmayı unutmayın. Davetiyenizi hazırlayan firmaya son onayınızı vermeden önce mutlaka yazdıklarınızı kontrol edin ve kendiniz dışında dikkatli birine daha kontrol ettirin! Hatalar için 25 adet ekstra zarf sipariş edin. Şayet davetli listeniz daha büyükse o zaman sayı 25’i de geçebilir. Düğününüze katılanlara ya da size evlilik hediyesi alanlara, kart yolu ile teşekkür etmek isterseniz, davetiyecinizden, düğün davetiyenizle uyumlu teşekkür kartları da hazırlamasını isteyebilirsiniz.

4

Haberin Devamı