Gündem Onur'un derdine doğacak kardeşi derman olacak

Onur'un derdine doğacak kardeşi derman olacak

Paylaş
Onur'un derdine doğacak kardeşi derman olacak

5 yaşındaki Onur Aygün talaseminin en ağır türüne yakalandı. Onur'un sağlığına kavuşması için tek çare ilik nakli.

Talasemi (Akdeniz Anemisi) aileden genlerle çocuklara geçen bir kan hastalığı. Muğla Köyceğiz’in Döğüşbelen köyünde 5 yaşındaki Onur Aygün talaseminin en ağır türüne yakalandı. Onur’un sağlığına kavuşması için tek çare ilik nakli. Ailede uygun ilik bulunamadı.

Haberin Devamı

Doktorlar şu tavsiyede bulundu: “Talasemi geninden arındırılarak dünyaya getirilecek kardeşinin iliği, Onur’u kurtarır. Tüp bebek öncesi genetik inceleme İstanbul’da yapılıyor.”

Devletin karşılamadığı, bedeli 30 bin TL olan işlem için işçi baba Metin Aygün otomobilini satıp borç aldı. Ama ilk denemeler başarısız oldu.

HASTALIKTAN ARINDIRILDI

İstanbul’da özel bir hastanenin ve bir işadamının maddi yardımıyla dördüncü deneme yapıldı. Tüp bebek uzmanı Prof. Dr. Ümit Özekici’nin operasyonuyla, Metin Aygün’ün spermleriyle eşi Filiz Aygün’ün yumurtaları laboratuvarda döllendirildi. Embriyo Amerika’da talasemi geninden arındırıldı. Onur’un annesi Filiz Aygün bu embriyo ile hamile kaldı.

Embriyo ile Onur’un dokuları uygun. 3.5 aylık hamile Filiz Aygün “Doğacak çocuğum iliğiyle ağabeyi Onur’a can katacak” dedi. Durumu bilen Onur sık sık annesinin karnındaki kardeşini dinliyor.

Haberin Devamı

Mustafa SARIİPEK/DHA