Ekonomi Opel'den Türkiye hamlesi

Opel'den Türkiye hamlesi

Paylaş
Opel'den Türkiye hamlesi

Tofaş ortaklığıyla Bursa'da üreteceği Combo ile 600 milyon euro'luk ekonomi yaratacak olan Opel, Türkiye'de yeni otomobil üretimi için de ciddi çalışmalara başladı. Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, “Cari açık riskine karşı en büyük kozumuz Combo olacak” dedi

OTOMOBİL PROFESÖRÜ- HAKAN ÇELİK
hakan.celik@posta.com.tr

Tofaş’la stratejik işbirliği

En çok otomobil ithal eden markalardan biri olan Opel, Türk ekonomisine önemli katkıda bulunmaya hazırlanıyor. Fiat ve Opel arasındaki anlaşmayla yıl sonundan itibaren Tofaş tarafından Bursa’da Doblo platformunda üretilecek olan yeni Combo sayesinde 600 milyon euro’luk ihracat kapısı açılıyor.

600 milyon euro’luk ihracat

Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, cari açık riskine karşı en büyük kozlarının Combo olacağını açıkladı. Hükümetin ithalata fren getirme eğilimine atıfta bulunan Keklik, “Opel Combo bizi dayaktan kurtaracak” dedi. Özcan Keklik, yeni Combo’dan 2012 yılında Türkiye’den 40 bin adet ihraç edileceğini açıkladı.

ÜRETİM SATIŞLARI YÜZDE 20 ARTIRIR

Özcan Keklik, Türkiye’de üretim halinde satışlarının yüzde 20 artacağını belirterek, 70 bin adede kadar çıkacağını söyledi. Yeni Meriva ve Zafira ile Astra GTC’nin yanı sıra elektrikli Ampera’nın da yakında satışa sunulacağını söyleyen Keklik, Opel’in Türkiye’deki en geniş ürün gamına sahip markalardan biri olduğunu ifade etti.

OPEL’E YATIRIM DAVETİ

Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, Tofaş tarafından Opel ve Vauxhall markaları için üretilecek yeni Combo’nun dışında yeniden Opel’in Türkiye’de yatırıma dönmesi için de görüşmelerin başladığını söyledi. Özcan Keklik, Başbakanlığa bağlı Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile bu çerçevede görüşmeler yaptıklarını belirtti.

205 milyon dolar daha yatıracak yeni ticari araç geliştirecek

Geçen yıl yeni Transit için Kocaeli fabrikasında 630 milyon dolarlık yatırım başlatan Ford Otosan, 205 milyon euro’luk ikinci bir yatırım kararı aldı. Ford Otosan yeni yatırımla bütün dünyada satılacak bir hafif ticari araç geliştirecek

3 yıl içinde 20 yeni araç

Ford Avrupa’daki üretim planlarını ürüne dayalı büyüme stratejisi doğrultusunda yeniden düzenliyor. Avrupa’da agresif ve ürüne dayalı büyüme stratejisine destek vereceğini açıklayan Ford Motor Company, bu hamleyle üretimde verimliliğin, kapasite kullanımının artırılmasını hedefliyor. 3 yıl içinde 20 yeni veya yenilenen model lansmanı yapacak olan Ford, global ürün portföyünü güçlendirmeyi amaçlıyor.

5 kıtada 70 ülkeye ihracat

Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, Ford’un global ticari araç üretim planlarında, Ford Otosan’ın kilit rol oynadığını söyledi. Toplam araç satışının yüzde 75’ini ihracatın oluşturduğunu belirten Otay şöyle dedi: “Ürettiğimiz ticari araçları 5 kıtada 70’den fazla ülkeye ihraç ediyoruz. Pazarın büyümesini iyi yöneterek yeni ürün yatırımlarına hız verdik ve 2011’i ‘Ticari araçta yatırım yılı’ ilan ettik.”

Transit amiral gemisi

Geçen yıl yeni jenerasyon Transit üretimi için Kocaeli fabrikasında 630 milyon dolarlık yatırım başlattıklarını hatırlatan Nuri Otay, “Yeni jenerasyon Transit serisi Ford Otosan’ın büyümesinde amiral gemisi olacak. Kocaeli’nde 205 milyon euro’luk ikinci bir sabit yatırım kararı aldık. Segmentinde önemli boşluğu dolduracak ‘yeni hafif ticari’ Ford Otosan tarafından geliştirilecek” dedi.

1 milyar dolar yatırım

Nuri Otay, yeni ürünler için yapılacak sabit kıymet ve araştırma-geliştirme harcamalarıyla birlikte toplam yatırım tutarının 1 milyar doları aşacağını, üretim kapasitenin ise 400 bine çıkacağını söyledi. Nuri Otay, “Artan üretim kapasitemiz, istihdamımız ve yeni araç yatırımlarımız ile ihracatımız artarak sürecek. Yeni yatırımlarımızla hafif ve orta ticari araç sınıfındaki gücümüze güç katmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı