Hakan Çelenk Operasyon devam etmeli
HABERİ PAYLAŞ

Operasyon devam etmeli

Haberin Devamı

Reina katliamcısı Abdülkadir Mashirapov’u sağ yakalamak için 2 bin polis çalışmış. 20 IŞİD hücresi çökertilmiş. 50’den fazla militan yakalanmış.

Operasyonla yalnız terörist yakalanmamış, örgütün organizasyonuna da çomak sokulmuş. Yakalananlar arasında örgütün İstanbul üst düzey sorumlusu da var. Bunların anlamı şu ki çok sayıda yeni saldırının önü kesildi. Nitekim dün IŞİD’in bomba kuryesi yine bu operasyon sayesinde yakalandı.



Devletin IŞİD’le mücadelesine geç başladığı eleştirisinde, haklıydık.

“IŞİD’in yanı başımızda örgütlenmesine yeterince müdahale edilmiyor” görüşünde, haklıydık.

Her saldırı sonrası istihbarat zaafından dem vururken, haklıydık.

Reina katliamı sonrası ise başarılı bir operasyon gördük. Şimdi polise hak ettiği kutlamayı yapıyoruz.

Demek ki oluyormuş. İnsan şunu sormadan edemiyor:

“IŞİD’e karşı mücadele ederken üst akıl nutuklarıyla enerji kaybetmek yerine, neden o 2 bin polis geçen yıl organize edilmedi? Böyle yapılsa IŞİD İstanbul’da Reina’yı basamayacak hale getirilemez miydi?”



Reina sonrası ders aldık görünüyor.

Laf değil iş üretmenin önemini bir nebze anladık gibi. İçişleri Bakanı bile saldırı sonrası ortada görünmedi, nutuk atmadı. Güvenlik işinin polisiye teknik boyutu öne çıktı. Uzman polislerin önü açıldı, verim alındı.

Saldırganın yakalanmasına ilişkin açıklamayı iş üreten bürokratların başı olarak valinin yapması bile sağlıklı operasyon göstergesiydi.

Açıklamayı siyasiler yapsaydı ne mi olurdu? Tribüne oynanırdı. İşe küresel güçler falan karışırdı. Gürültü çıkardı. Kimisi siyasilere paye çıkarır, kimisi karşı çıkardı. Polisleri alkışlamak kimsenin aklına gelmezdi.

Vali komplolara girmedi. Net şekilde “Saldırı DEAŞ adına” dedi. Konu tekniktir, devlet dediğin böyle konuşur. Teknik düşünmek yerine kafayı üst akla taksalardı, bürokratların aklı Masharipov’u yakalamaya yetmeyebilirdi.



IŞİD tipi dini motivasyonla hareket eden örgütlere karşı mücadelenin dönüm noktasında olabiliriz. Şu belli ki önü açılınca iyi iş çıkaran donanımlı polislere hâlâ sahibiz. Fırsat kaçmasın.

Güçlü devlet dediğiniz şeyi, kabadayılık değil bürokrasinin deneyim aktarımı üretir. Mashirapov’u yakalayan deneyimli ekip dağıtlmasın. Özel bir birimde toplansın. Aynı motivasyonla işe devam etmeleri sağlansın. Ekibe özel bir isim bulunsun. O isim terörle mücadele tarihimize altın harflerle yazılsın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder