Dünya Operasyon: Odisseus Şafağı

Operasyon: Odisseus Şafağı

Paylaş
Operasyon: Odisseus Şafağı

ABD ve Fransa'nın başını çektiği batılı ülkeler Libya'ya dün Odisseus Şafağı' adıyla askeri operasyon başlattı

ABD ve Fransa’nın başını çektiği batılı ülkeler ateşkes kararının bozulmasının ardından Libya’ya müdahale için düğmeye bastı. Fransız savaş uçakları, cumartesi akşamı ilk ateşi açtı.

Haberin Devamı

>> KADDAFİ'DEN ATEŞKES EMRİ

>> BM'DEN KADDAFİ'YE JET YANIT

>> ABD: ATEŞKESİ TANIMIYORUZ

>> OPERASYONUN İKİNCİ GÜNÜNDE NELER YAŞANDI?

>> UÇAK BÖYLE VURULDU >> VİDEO

>> BU AŞAMAYA NASIL GELİNDİ?

Kaddafi güçleri bir Fransız uçağını düşürdüklerini idda ederken, Fransa tüm uçaklarının sağ salim geri döndüğünü bildirdi. Operasyonun adı 'Odyssey Dawn' (Odisseus Şafağı) olarak belirlendi.

>> NEDEN ODISSEUS ŞAFAĞI?

BUGÜN DE BOMBA YAĞIYOR

Libya'nın başkenti Trablus'ta pazar sabahının ilk saatlerinde de aralıksız uçaksavar atışları yapıldığı bildirildi. Kentteki Reuters muhabirleri, uçaksavar atışlarını patlamalar, makineli tüfek ve tekbir seslerinin takip ettiğini söyledi.

Amerikan CBS televizyonu, bugün ABD ordusuna ait üç adet B-2 tipi hayalet uçağın Libya'daki önemli bir havaalanına 40 adet bomba attığını bildirdi. Ülkeye denizden ve havadan bomba yağıyor.

Haberin Devamı

'64 KİŞİ ÖLDÜ, 150 KİŞİ YARALANDI'

Libya silahlı kuvvetleri devlet televizyonundan yaptığı duyurulan açıklamasında, saldırıda Trablus'un yanısıra, Sirte, Bingazi, Misrata ve Zuvara'nın vurulduğu ve 'sivil bölgelerde' 48 kişinin öldüğü, 150 kişinin de yaralandığı bildirildi.

KADDAFİ DE 94 KİŞİYİ ÖLDÜRMÜŞ

Bu arada, Fransız haber ajansı AFP'ye bilgi veren kaynaklara göre, bundan 2 gün önce Kaddafi birlikleri tarafından, isyancıların elinde bulunan Bingazi kentine düzenlenen operasyonda da en az 94 kişi hayatını kaybetti

Herşey böyle başladı:

Kaddafi, Bingazi’de halka ateş açınca, Batılı güçler harekat başlattı. Fransız savaş uçakları 4 Libya tankını vurdu. ABD denizden füze attı..

Önceki gün ateşkes ilan eden Kaddafi, dün isyancıları vurmaya devam edince Fransa’da toplanan dünya liderleri, Libya’ya askeri müdahale kararı aldı. Liderler daha masadan kalkmadan jetler havalandı. Libya semalarında gün boyu keşif uçuşu yapan Fransız savaş uçakları, akşam üzeri Kaddafi güçlerine bomba yağdırdı...

BM Güvenlik Konseyi’nin Libya’da uçuşa yasak bölge uygulanmasına yetki veren kararının ardından Libya yönetimi, ülkede tek taraflı ateşkes ilan edildiğini duyurmuştu. Ancak dün Libya’dan yine çatışma sesleri duyuldu. ABD, AB ve Arap Birliği üyesi ülkeler, Kaddafi’ye bağlı askerlerin ülkedeki muhalif güçlere yönelik saldırısını durdurmak amacıyla BM’nin verdiği yetki uyarınca, bu ülkeye yapılacak askeri müdahaleyi görüşmek için Fransa’nın başkenti Paris’te toplandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy zirveden önce ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Kanada Başbakanı Stephen Harper’la görüştü.

Haberin Devamı

Zirveye kimler katıldı?

Bu görüşmenin ardından Elysee Sarayı’nda gerçekleştirilen zirveye 22 lider katıldı. Zirvede BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad bin Casim bin Cabir El Tani, Irak, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri dışişleri bakanları hazır bulundu. Zirvenin ardından açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Kaddafi’nin BM’nin uyarılarını dikkate almadığına dikkat çekerek şunları söyledi:

Haberin Devamı

Sarkozy: Uyardık, Kaddafi dinlemedi

“Ölüm saçan bu caniliğe Arap ülkeleriyle birlikte karşı çıktık. Kaddafi, halkına karşı saldırganlığına son verdiği zaman diplomasi kapısı yeniden açılacak. Daha da kötü bir durumdan kurtulmak için uluslararası toplumun taleplerine hemen uymasının zamanıdır. ABD ve diğer güçlerle birlikte BM Güvenlik Konseyi’nin 1973 sayılı kararı uygulamaya karar verdik. Libya’daki durumu durdurmak için özellikle askeri çözümler için harekete geçtik. Amacımız Albay Kaddafi tarafından Bingazi’ye yapılan saldırıları durdurmak.”

‘Arap ortaklarımızla beraberiz’

“ABD ve bazı Arap ülkelerle bu konu üzerine konuştuk. Son günlerde sivil halka yaptığı saldırılar, Kaddafi’ye yaptığımız uyarılara rağmen devam etti. Arap ülkelerinin demokrasi isteği bir umut ışığı oldu. Arap ülkelerinin yaşadığı zorlukları biliyoruz. Bir ulusun nasıl yönetilmek istediği bile tehlike oluyor. Libyalıların nasıl yönetilmek istediği Libyalılara aittir. Biz onlara hiçbir şey dayatmayacağız. Bugün müdahale edeceğiz. Tabii ABD ve Arap ortaklarımızla birlikte, kendi halkını öldüren bir insana karşı bunu yapacağız. Libya halkının kendi kararlarını vermesi için bunu yapıyoruz. ”

Haberin Devamı

Cameron: Eylem zamanı geldi

Başbakanı David Cameron da Kaddafi’nin ateşkesi bozduğunu söyleyerek, “Daha fazla sivilin ölmemesi için acil önlemlerle karşı karşıya kalacak. Kaddafi, kendi halkına zulmetmeye devam ediyor, dolayısıyla eylem zamanı geldi” dedi. Operasyona katılacaklarını söyleyen Kanada Başbakanı Stephen Harper da, deniz yoluyla abluka için Libya çevresinde donanma operasyonlarının başlatılacağını kaydetti.

Berlusconi: Üslerimizi açtık

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de, Libya’ya yapılacak harekata üs sağlayarak destek verdiklerini söyledi. Napoli’deki NATO üssünün harekatın komuta merkezi olarak kullanılabileceğini söyleyen İtalya Başbakanı, gerekli olursa hava akınlarına katılabileceklerini de sözlerine ekledi.

Ortak bildiri yayımlandı

Zirve sonrasında yayımlanan ortak bildiride de, BM Güvenlik Konseyi’nin kararı anımsatılarak, “Albay Kaddafi’nin uluslararası toplumun isteklerini reddetmeyi, kendi halkını küçümsemeyi sürdürmesine izin vermeyeceğiz. Libyalılara, ülkelerini yeniden inşa etmelerinde, bu ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğünü tamamıyla saygı çerçevesinde yardım etmeyi sürdüreceğiz” denildi. Ve açıklamanın ardından, zaten zirve sürerken libya semalarında uçuş yapan savaş uçakları bombardımana başladı.

Bingazi’de 4 tank tahrip edildi

El Cezire televizyonu, Fransız savaş uçaklarının Kaddafi güçlerine ait 4 tankı vurarak tahrip ettiklerini duyurdu. El Cezire, tankların, Libya’nın Bingazi kentinin güney batısında vurulduklarını belirtti. Fransa Savunma Bakanlığı kaynakları da “belirli sayıda tank ve zırhlı personel taşıyıcısının vurulduğu” bilgisini verdi. Fransız askeri sözcüsünün verdiği bilgilere göre operasyon, muhalif güçlerin merkezi olan ve Kaddafi güçlerinin hedeflediği, 670 bin nüfuslu Bingazi kentinin çevresindeki 100-150 kilometrelik bir bölgede yoğunlaşıyor.