Dünya Operasyon sürecine nasıl gelindi?

Operasyon sürecine nasıl gelindi?

Paylaş
Operasyon sürecine nasıl gelindi?

Operasyon sürecine nasıl gelindi?

- 15 ŞUBAT: Muhaliflerin kentinde Kaddafi karşıtı ilk gösteriler başladı.

- 17 ŞUBAT: “Gazap Günü” çağrıları yapılmaya başlandı.

- 21 ŞUBAT: Çok sayıda Libyalı diplomat, Kaddafi rejimine artık bağlı olmadıklarını duyurdu.

- 22 ŞUBAT: Kaddafi ekrana çıktı ve güvenlik güçlerine, “İsyancıları vurun” emri verdi.

- 28 ŞUBAT: Libya lideri bu kez uluslararası medyaya konuşup, “Halkım beni seviyor” mesajı verdi.

- 1 Mart: İsyancılar Libya’nın doğusunu büyük ölçüde kontrol altına aldı; ayrıca batı bölgelerinde de bazı şehir ve kasabalarda etkinliğini arttırdı. Başkent Trablus’taysa Kaddafi’nin hakimiyeti sürdü.

- 5 Mart:Bingazi’de, kendisini Libya’nın tek temsilcisi olarak ilan eden “Ulusal Konsey” kuruldu.

- 9 Mart: Kaddafi isyancıları, El-Kaide’yle işbirliği yapmakla suçlamaya başladı.

- 10 Mart: Güvenlik güçleri Trablus yakınlarındaki Zaviye’nin kontrolünü geri aldı. Aynı gün Fransa, “Ulusal Konsey”i tanıyan ilk ülke oldu.

- 11 Mart: Muhalifler dünyadan silah yardımı istedi. Fransa ve İngiltere ise, Kaddafi güçlerinin vurulması fikrini ilk kez ortaya attı.



- 12 Mart: Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam, ülkenin yüzde 90’ının kontrolünün yeniden kendilerine geçtiğini söyledi. Bu arada El-Cezire televizyonunun bir kameramanı öldürüldü.

- 16 Mart: Güvenlik güçleri, muhaliflerin kontrolündeki kentlere doğru ilerlemeye başladı. Seyfülislam Kaddafi, Bingazi’yi 48 saat içerisinde ele geçireceklerini iddia etti. Bölge halkı Mısır sınırına akın etti.

- 17 Mart: Kaddafi güçleri Bingazi’ye saldırmaya hazır hâle gelirken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, uzun süredir tartışılan “Libya’nın hava sahasını uçuşlara kapama” kararını resmiyete döktü ve gerekirse Libya Ordusu’na karşı bir operasyon yapılabileceği açıklandı.

- 18 Mart: Fransa, Kaddafi güçlerine karşı saldırının “birkaç saat içerisinde” başlayabileceğini açıkladı. Libya hükümeti acilen tek taraflı ateşkes ilan etti ve BM’nin kararına uyum göstereceğini açıkladı.

- DÜN: Muhalifler ve rejim güçleri, karşılıklı olarak birbirlerini, ateşkes kararına uymamakla suçladı. Kaddafi güçleri, isyancıların elinde bulunan Zintan kenti yakınlarına saldırdı. Avrupa, Arap ve Afrika Birliği temsilcileri Paris’te bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Fransız uçaklarının, Kaddafi güçlerinin olası hava saldırılarını önlemek üzere Bingazi civarında uçtuğunu duyurdu ve tankları vuran ilk bombalar atıldı.

2

Haberin Devamı