Sağlık Oral seks bilindiği kadar masum ve tehlikesiz değil!

Oral seks bilindiği kadar masum ve tehlikesiz değil!

Paylaş
Oral seks bilindiği kadar masum ve tehlikesiz değil!

Yapılan bir araştırma, bireylerin oral seksi daha “güvenli” bulduğunu ortaya koydu. Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) "Oral seks gırtlak, ağız, dil ve bademcik kanserine yol açabiliyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki yaygın bir virüs olan HPV, oral seks sırasında kişiden kişiye aktarılabiliyor" açıklamasında bulundu

Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) tarafından bin 100 kişinin katılımı ile gerçekleşen ve internet üzerinden yapılan bir anket, bireylerin oral seksi daha “güvenli” bulduğunu ortaya koydu.

Ankete katılanların yüzde 70’i partneriyle oral seks yaptığını ifade ederken yüzde 30’unun partnerinin hijyen kurallarına yeterince uyup uymadığını bilmemesi ya da bazı cinsel bilgi eksikliklerinden dolayı oral seksi tercih etmediklerini gözler önüne serdi.

ORAL SEKS ERGENLERDE YAYGIN

Oral seksin ergenlerde yaygın bir cinsel birleşme tekniği olduğunu söyleyen CİSED Genel Başkanı Psikoterapist Cem Keçe, “Cinsel hazzı arttırmak, bekaret tabusu, merak, yakın ilişkide karşılıklı yeni bir deneyim yaşamak, ilişkileri iyileştirmek ya da popüler kültürden etkilenmek… Sebebi her ne olursa olsun anketler gösteriyor ki oral seks, vajinal sekse oranla daha yaygın olarak tercih ediliyor. CİSED olarak yaptığımız ankette, katılımcılara ‘Partnerinizle oral seks yapar mısınız?’ sorusunu sorduk. Katılımcılar tarafından oral seksin tercih edilme oranını yüzde 70 olarak saptadık. Bu ortalamada ergenlerin tercih payı oldukça yüksekken, ankette 21-44 yaş arasındaki bireylerin cinsel ilişkide oral sekse hatırı sayılır bir önem verdikleri ortaya çıktı. Katılımcıların ‘Sizce oral seks vajinal seksten daha mı güvenli?’ sorusuna verdiği ‘Evet’ yanıtının oranını ise yüzde 80 olarak saptadık” dedi. Peki gerçekten oral seks güvenli mi?

KANSERE YOL AÇIYOR

Oral seksin güvenirliliğinin tartışmalı olduğuna dikkat çeken Özcan, “Oral seks gırtlak, ağız, dil ve bademcik kanserine yol açabiliyor. Kanserin sorumlusu ise tek başına oral seks değil, oral seks sırasında kişiden kişiye geçen HPV yani İnsan Pappilloma Virüsü... Yapılan araştırmalar gösteriyor ki yaygın bir virüs olan HPV, oral seks sırasında kişiden kişiye aktarılabiliyor ve tıpta Orofarinks adı verilen boğaz ortası bölgesinde kansere neden olabiliyor. Bunun yanında AIDS, Herpes, Frengi, Gonore ve Viral Hepatit gibi cinsel hastalıklar oral seks yoluyla bulaşabilir” dedi.

HİJYEN VE KORUNMA ÖNEMLİ

Oral seks bilindiği kadar masum ve tehlikesiz olmadığını söyleyen Keçe, “Oral sekste de diğer cinsel ilişkilerde olduğu gibi çeşitli mikrobik hastalıkların bulaşma riski var. Özellikle ağız, diş eti ve dudak mukozasında yara ve çatlaklar HPV’nin bulaşması için uygun koşulları yaratıyor. Oral yolla enfekte bir genital bölgeye temas edilmesi halinde de bulaşma olabiliyor. Prezervatif kullanmak bulaşmayı her zaman önlemiyor çünkü virüs prezervatifle kaplı olmayan bir genital alandan da bulaşabiliyor. Bu nedenle oral seks yapılırken özellikle dikkat edilmesi gerekenlerin en başında ‘tek eşlilik’ ve ‘kişisel temizlik kurallarına titizlikle uyulması’ geliyor. ‘Bariyer korunma’ yöntemleri de cinsel yolla bulaşan hastalık kapma riskini azaltabiliyor. Ama çoğu insan oral seks için korunma kullanmıyor. Oysa oral seks sırasında prezervatif kullanılabilirken oral seks uygulanan bölgeye yerleştirilen ince plastik veya lateks maddelerden elde edilen bir koruyucu ile riskler en aza indirilebiliyor. Ancak her ne kadar riskleri olsa da oral seksin tamamen cinsel hayattan çıkarılması da doğru değil” dedi.

Haberin Devamı