Dünya Organ bağışı infaz erteletti!

Organ bağışı infaz erteletti!

Paylaş
Organ bağışı infaz erteletti!

ABD'de bir idam mahkûmu, infazına saatler kala organlarını bağışlamak için başvurdu. Eyalet valisi de talebi uygun buldu ve infaz ertelendi. Şimdi ülke çapında büyük bir tartışma başladı: İdam mahkûmları organ bağışlayabilir mi?

POSTA.COM.TR

ABD'nin Ohio eyaletinin Cumhuriyetçi Partili valisi John Kasich, hırsızlık, öldürme ve küçük bir çocuğa tecavüz suçundan idam kararı verilen Ronald Phillips’in infazını, mahkûmun "Organlarımı bağışlamak istiyorum" demesi üzerine idamdan 18 saat önce aldığı kararla gelecek 2 Temmuz 2014'e kadar erteledi. 'Organ bağışı için infaz erteleme', ABD'de bir ilk olarak kayıtlara geçti.

Valinin idamı durdurmasına neden olan bağış talebiyle ilgili kararın, temmuz ayına kadar sağlık kurulu tarafından verileceği belirtildi.

ÖLÜM KOKTEYLİYLE İNFAZ EDİLECEKTİ

1993 yılında kız arkadaşının 3 yaşındaki kızına tecavüz edip öldüren ve başka suç kayıtları da bulunan 40 yaşındaki mahkûm Ronald Phillips, dün aslında iki tür kimyasal madde içeren 'ölüm kokteyli' enjekte edilerek idam edilecekti.

ANNEYE BÖBREK, KARDEŞE KALP

Ancak Phillips çarşamba günü yaptığı başvuruyla, diyalizdeki böbrek hastası annesine böbreğini, kalp hastası kız kardeşine ise kalbini bağışlamas istediğini açıkladı. ABD'de ilk kez karşılaşılan böyle bir talep karşısında şaşıran yetkililer, cezanın infazını durdurdu.

Phillips'in, diyalizdeki annesi ya da böbrek bekleyen diğer hastalar için uygun dokuya sahip olup olmadığının anlaşılması için bu erteleme süresinin yerinde olacağı belirtiliyor.

Vali şu an için bu durumun Ohio ve ABD açısından 'bilinmeyen sularda yüzmek' gibi olduğunu belirtiyor ancak yine de mahkumun gönüllü bağışı üzerine bir kişinin hayatı kurtulacaksa buna izin verilmesi gerektiğini düşünüyor.

AVUKATI: GECİKTİRME TAKTİĞİ DEĞİL


Phillips'in avukatı, bağış kararının idamı geciktirmek için bir taktik değil, gerçekten mahkûmun iyilik yapma arzusu olarak açıklıyor.

Tabi temmuza kadar geçecek süre içinde tıbbi incelemeler yapılacağı gibi, bir idam mahkumunun organ bağışı yapmasına izin verilip verilmeyeceği türünde etik konular da kuşkusuz ki masaya yatırılacak.

Bu olay şu an ABD için çok yeni bir tartışma başlatmış durumda. Ancak daha önce Çin'de idam mahkumlarının organlarının ölmeden önce alındığı yönünde haberler çıkmıştı.

'MAKSAT HAYAT KURTARMAKSA İDAM ETMEYİN'

ABD'de idam karşıtı olarak faaliyet gösteren Ölüm Cezası Bilgi Merkezi adlı derneğin yöneticisi Richard Dieter, "Maksat bir hayat kurtarmaksa, o zaman adamı idam etmeyin" diye görüş bildiriyor.

'ORGAN İÇİN İDAM' CEZASI ARTABİLİR

Öte yandan, ABD’de idam mahkumlarının organlarının bağışlamasına izin verilmesi tartışmalara neden oluyor. Bazı sivil toplum kuruluşları, hükümlülerden organ bağışı uygulamasına izin verilmesinin, daha fazla mahkumun infazına karar verilmesini teşvik edebilme ihtimali yüzünden önemli bir insan hakları problemine neden olabileceğini belirtirken, "Organ Paylaşımı için Birleşik Ağ" adlı kuruluştan bir yetkili, "hükümlülerden yapılan organ bağışlarının, baskı olmadan izin verilebilmesi konusunda büyük etik sorunlar doğurduğunu" bildirdi.

'BAĞIŞA TEŞVİK EDİLMELİLER'

Bu arada bazı gruplar da, idam mahkumlarının ölmeden önce insanlık için iyi bir şey yapmaya teşvik edilmeleri gerektiğini düşünüyor.

Yüz bin insanın böbrek bekleme listesinde olduğu ABD’de, 2013 yılı içinde 19 bin böbrek nakli yapıldı.

Haberin Devamı