Hakan Çelik Orhan Pamuk yok ama açılıma tam destek veriyor
HABERİ PAYLAŞ

Orhan Pamuk yok ama açılıma tam destek veriyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yarın İstanbul Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde bu kez edebiyatçılara açılımı anlatacak. Saat 10.30’da başlayacak olan kahvaltılı toplantı benzer nitelikteki diğer buluşmalar gibi AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik tarafından organize edildi. Başbakan, Demokratik Açılım kapsamında bundan önce bestekar ve ses sanatçıları, daha sonra ise sinema ve tiyatro dünyasının tanınmış isimleriyle bir araya gelmişti.

Ankara’da yoğun şekilde toplantı hazırlıkları yapan Hüseyin Çelik’i arayıp davetli listesinde bulunan Orhan Pamuk’un neden toplantıya katılamadığını sordum. Hüseyin Çelik, Orhan Pamuk’un Demokratik Açılım sürecini en başından beri kuvvetle desteklediğini ancak çok önceden planlanan bir yurt dışı toplantısı nedeniyle İstanbul’da olamayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Hüseyin Çelik, “yazarlar” dendiğinde akla farklı türlerde yazı yazan insanların gelebileceğini ancak kendilerinin toplantıyı “sanatkar yazarlar” ile sınırlı tuttuklarını anlattı. “Sanatkar yazar” ifadesiyle de edebiyatçıları ve genellikle roman, şiir gibi türlerde eserleri olan isimleri kastettiklerini ifade etti.

Çelik, özellikle bu toplantıda Altan Tan ve Metin Metiner gibi Güneydoğu kökenli yazarların da bulunmasını arzu ettiklerini söyledi.

Davete 60 dolayında yazarın katılması öngörülüyor. Kahvaltıya davet edilen isimler arasında Elif Şafak, Ahmet Ümit, Ayşe Kulin, Muhsin Kızılkaya, Şule Yüksel Şenler de bulunuyor. Ünlü yazar Yaşar Kemal toplantıya katılamayacağını duyurmuştu. Kahvaltıda hükümet Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra Hüseyin Çelik, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile temsil edilecek.

Bu toplantıya katılan isimleri büyük oranda kendisinin belirlediğini anlatan Çelik, dikkatle hareket edip büyük hassasiyet göstermesine karşın bazen arzu ettikleri isimlerle irtibata geçemediklerinden yakındı. Çelik “Mesela Başbakan sahne sanatçılarıyla bir araya geldiğinde çok sevdiğim Gani Müjde’nin de orada bulunmasını istemiştik ancak bizden kaynaklanan bir hata oldu ve kendisini davet edemedik. Buna benzer, istediğimiz ancak çağıramadığımız isimler oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hüseyin Çelik, mayıs ayında ise Erdoğan’ı bu kez spor camiasının önde gelen isimleriyle buluşturacaklarını ancak aktif olarak sahada top koşturanları çağıramayacaklarını söyledi. Çelik “Futbol sahalarının en başarılı isimlerinden Hakan Şükür’ü, Fatih Terim’i ve camianın önde gelen diğer temsilcilerini aramızda görmek istiyoruz” dedi.

Hüseyin Çelik’e göre bu tip toplantıların en büyük yararı, toplumun önemli bir yargısıyla yüzleşmesini sağlamak oldu.

Ertuğrul Günay’ın çabaları

Bu arada kamuoyunda ne kadar fark edilebiliyor pek emin değilim ama Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Demokratik Açılım sürecinin ete kemiğe bürünebilmesi için çok önemli uğraş veriyor. Bu sürecin Türkiye’nin sadece Güneydoğusu ile sınırlı olmaması gerektiğini ben en başından beri yazıyorum. Nitekim Başbakan Erdoğan da Büyükada’da azınlık temsilcileriyle yaptığı toplantıda Türkiye’de yaşayan Hıristiyan vatandaşların sorunlarını çözmeyi de bu çerçevede değerlendirdiklerini söylemişti. Ancak Demokratik Açılım’ın bu boyutu olması gerektiği hızla ilerlemiyor. Mesela Heybeliada Ruhban Okulu hâlâ kapalı. Ertuğrul Günay’ın Trabzon’daki Sümela Manastırı ile Van’daki Akdamar Kilisesi’nin yılda bir kez ibadete açılması konusunda gösterdiği samimi çabalar ise alkışlanılacak nitelikte.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder