Yaşam Orionid meteor yağmuru ne zaman izlenecek?

Orionid meteor yağmuru ne zaman izlenecek?

Paylaş
Orionid meteor yağmuru ne zaman izlenecek?

Her yıl ekim ayında gerçekleşen Orionid meteor yağmuru bu sene de heyecanla bekleniyor. Peki bu yağmur ne zaman izlenebilecek ve en iyi gözlem tarihi ne zaman? İşte 2016 meteor yağmuru ile ilgili bilgiler

Her sene gökyüzünü aydınlatan ve bir görsel şölen yaratan, 2 Ekim civarında Dünya'ya ulaşmaya başlayan ve 7 Kasım‘a kadar görülmeye devam edilebilme olasılığı olan Orionid meteor yağmurlarını en net görülebileceği tarih aralığı 21 - 22 Ekim olarak belirlendi.


ORİONİD METEOR YAĞMURU NEDİR?


Her yıl Ekim ayında yaşadığımız Orionid yağmurları, Halley kuyruklu yıldızının enkaz bulutu tarafından üretilen iki meteor yağmurundan biri. İsmini Orion (Avcı) takımyıldızından geliyorlarmış gibi görünmelerinden alıyor. Gece 01.00 ile 04.00 saatleri arasında net bir şekilde görülebiliyor. Gökyüzünde kayan yıldız görmek isteyenlerin şansının en yüksek olacağı tarihler 20 ve 22 Ekim tarihleri.
Diğeri olan Eta Akuarid yağmuru (Kova takımyıldızından geliyor gibi görünürler) ise Mayıs’ta oluyor. En son 1986’da gördüğümüz Halley, Güneş etrafındaki bir turunu 76 yılda tamamlıyor. Dünya’dan görülebileceği en yakın tarih ise 2061 yılı olacak.

NASIL GÖRÜLÜR?


21 - 22 Ekim tarihlerinde saat 23.00’den sonra doğu yönünde gökyüzünde birbirlerine yakın, belirgin bir şekilde üst üste dizilmiş üç yıldız vardır. Bu yıldızları bulduktan sonra onların batı yönüne doğru baktığınızda onlardan daha kuvvetli bir şekilde parıldayan kızıl bir yıldız görülür. Bu yıldız, Avcı Takımyıldızı’nın en parlağı olan Betelgeuse yıldızıdır.
Orionidler’in dağıldığı nokta yaklaşık olarak Betelgeuse yıldızının bulunduğu bölgedir. Ama meteorlar bu bölgede her tarafa doğru yayıldığından gökyüzünün her yerinden Orionidler’i görebilirsiniz.

NASIL İZLENEBİLİR?



Kayan yıldızları görmek için mümkün olduğunda karanlık alanlarda olmak gerekiyor. Gözlerinizin karanlığa alışması için biraz zaman ayırmak yararlı olabilir. Gözlem süresi uzadıkça, görme olasılığı da artacaktır.
Göktaşları gökyüzünün herhangi bir noktasında belirebilirler. Avcı takım yıldızları doğrultusunda, şehir ışıklarından arınmış bir gökyüzünde, güneybatı ufuktan yukarı doğru üçte ikilik kısmı gözlemlerseniz saatte 30 kadarını görebilirsiniz. Meteorların geliyor gibi göründüğü Orion takımyıldızı, gökyüzünün tepesi çevresinde dönüyor olacak.

Haberin Devamı