Beden Sağlığı Orta yaş ağrılarının en önemli sebebi (Kireçlenme hakkında her şey)

Orta yaş ağrılarının en önemli sebebi (Kireçlenme hakkında her şey)

Paylaş
Orta yaş ağrılarının en önemli sebebi (Kireçlenme hakkında her şey)

'Eklem kireçlenmesi' yani tıbbi adıyla 'osteoartrit' en sık görülen eklem hastalığı. Peki eklem kireçlenmesinde riski artıran faktörler neler?

Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Özgöçmen anlattı:

Eklem kireçlenmesi nasıl bir hastalık?

Kireçlenme (osteoartrit) eklemlerde bozulmaya yol açan bir hastalıktır. 50 yaş üstü kişilerde sakatlığa sebep olabilir.

Farklı tipleri var mı?

Kabaca 2 tipinden söz edebiliriz:

Birincil (primer) kireçlenme: Altta yatan tetikleyici bir sebep yoktur. Yaşlanmaya bağlı kıkırdak ve kemikte hasar oluşur.

İkincil (sekonder) kireçlenme: İncinme, aşırı kilo gibi başka bir soruna bağlı gelişir.

Kireçlenme süreci nasıldır?

Kireçlenme öncelikle kıkırdağı etkiler. Kıkırdak, kemik yüzeylerini kaplayan, darbelere karşı eklem ve kemik yüzeyleri koruyan bir dokudur. Birçok etkenle zamanla kıkırdağın yapısı bozulur, incelmeye azalmaya başlar. Kıkırdağın altındaki kemikler hareket sırasında birbirine sürtünmeye başlar. Bu da ağrı, şişme ve hareket kısıtlılıklarına yol açar. Zamanla eklem normal şeklini yitirir ve uçlarından kemiksi çıkıntılar büyür. Kıkırdak ve kemiklerden parçacıklar ve artıklar eklem içine dökülerek daha fazla ağrı ve hasara neden olabilir.



RİSKİ ARTIRAN 6 ETKEN

1) YAŞ: Kireçlenme orta ve ileri yaşların hastalığıdır. 40 yaşından önce görülmesi nadirdir.

2) CİNSİYET: Tam olarak nedeni bilinmese de kadınları daha sık etkiler.

3) ŞİŞMANLIK: Eklemlerin normalin üstünde yük taşıması birçok yolla kireçlenmeye neden olabilir. Artmış ağırlık özellikle diz ve kalça gibi yük taşıyan eklemlerde kıkırdak yıpranmasını hızlandırır. Ayrıca yağ dokusu, eklemin içinde ve çevresinde zararlı proteinler üreterek süreci hızlandırır.

4) EKLEM İNCİNMESİ: Eklemlerin sportif aktiviteler veya günlük yaşam sırasında yaralanması kireçlenme riskini artırabilir. Yaralanma ve iyileşme sürecinden yıllar sonra dahi kireçlenme görülebilir.

5) MESLEKSEL YATKINLIK: Aşırı fiziksel güç, uzun süre ayakta durma, dizleri bükmeyi gerektiren, ayrıca vücutta titreşim oluşturan ve tekrarlayan hareket gerektiren işler risk oluşturur.

6) GENETİK FAKTÖRLER: Bazı genleri taşıyan kişiler daha yüksek risk altındadır. El, diz ve kalça kireçlenmesinin ailesel bağlantısı var.

7) DİĞER HASTALIKLARIN OLMASI: İtihaplı eklem hastalıkları (romatoid artrit, gut gibi) eklemlerde kireçlenme gelişimini artırabilir. Yine tedavi edilmemiş doğuştan kalça çıkığı veya omurgada anormallikler de kireçlenme riskini artırır.

YARIN: Eklemdeki çıtırtı sesine dikkat

Haberin Devamı