Tamer Heper Orta yolu bulsanız!
HABERİ PAYLAŞ

Orta yolu bulsanız!

Haberin Devamı

1100 TL kira ödüyorum. Altı senedir bu yerde kiracıyım. Mal sahibi 1400 TL istiyor. Ödemezsem beni çıkarabilir mi? Bu kadar zam hakkı var mı? F.F.

Kirada bulunan gayrimenkullerin kira bedelleri dönem başlarında artırılabilir. Kiralar belli şartlar altında belli ölçülerde artırılır. Genel kural, meskenlerde ilk beş yıl TÜİK, ÜFE 12 aylık ortalama nisbetinde artırılır, beş yılın bitiminde ise rayice uygun hak ve nasafete göre artırım yapılır.

Dikkat ederseniz meskenlerde dedim. Ticari işlerdeki meskenlerde ise bu kural 2020 yılına kadar ertelendi. Bu yıla kadar sözleşmedeki artırım şartı uygulanır. Sözleşmede kayıt yok ise eski Borçlar Kanunu hükümlerine göre zam yapılır. İyi ama eski Borçlar Kanunu’nda artış için bir formül yok. Bu halde iş mahkemelerde bilirkişiye soruluyor.

Okuyucumun olayında kira sözleşmesindeki artış şartına bakılacak. Bir hüküm bulunmaz ise iş mahkemeye ve bilirkişiye yansıyabilecek ancak artış yapılmadı diye bir tahliye nedeni yok. Yeni kira bedeli tayin olunana kadar eski kira bedeli ödenecektir. Tahliye nedeni olan ödenmesi gereken kira bedelinin ödenmemiş olmasıdır. Yani önce yeni dönem kira bedeli belirlenecek, o ödenmez ise o zaman tahliye nedeni olacaktır. Bu anlatılana göre durumunuzu değerlendirin ancak aylık kira bedellerini ödemeyi aksatmayın. Bence karşılık bir teklif yapın ve orta bir noktada anlaşmaya bakın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder