Nedim Şener Ortadoğu’nun kuralı; Hainden intikam ihanetle alınır
HABERİ PAYLAŞ

Ortadoğu’nun kuralı; Hainden intikam ihanetle alınır

Haberin Devamı

27 Eylül 2017 günü bu köşede yayınlanan yazımın başlığı “Başkasının bayrağıyla bağımsızlık” idi.

http://www.posta.com.tr/baskasininbayragiyla- bagimsizlik-nedim-seneryazisi- 1336477

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin inadıyla gerçekleştirilen referandum sonrası Erbil sokaklarında İsrail bayrağıyla kutlama yapılıyordu. Yüzde 93 ile istediği sonucu alan Mesud Barzani kutlamalar sırasında babasının mezarına gitmişti. O kadar mutluydu ki “Artık ölebilirim” diyordu.

Referandum sonrası bağımsızlık ilanı hayalleri bile kurmuştu. Ama işler umduğu gibi gitmedi. İran-Irak- Türkiye mutabakatıyla Irak Ordusu’nun Kerkük’e yönelik operasyonu Barzani için sonun başlangıcı oldu. Yenilgiyi ve ihaneti aynı anda gördü.

“Destekten vazgeçtiler”

Referandum sonrası gösterilen tepkilere şaşıran Barzani, büyük devletlerin kendisini desteklediğini ancak son anda vazgeçtiklerini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson bile referandumdan sadece iki gün önce mektup yazmış, “referandumu ertele” demişti.

Barzani yaşadığı yerin Ortadoğu, işbirliği yaptıklarının da emperyalist ülkeler olduğunu unutmuş. Diğer Kürt lider Talabani güçlerinin Kerkük’ü Irak Ordusu’na tek kurşun atmadan teslim etmesi ise onu hayli şaşırttı.

Oysa tam 20 yıl önce Barzani, Talabani güçlerini Erbil’den çıkarmak için Saddam ile işbirliği yapmıştı.

Emperyalizmin hesabı

Kerkük hezimeti sonrası Barzani’nin Başdanışmanı Hemin Hawrami, geri çekilen Peşmerge “İhanet etti” dedi. Burası Ortadoğu: Hainden intikam ihanet ile alınır. Haine ihanet, ihanet sayılmaz.

Bu olay yalnız Irak’ta değil, Suriye’de emperyalistlerin oyuncağı olanlara ders niteliğinde. 27 Eylül tarihli yazımda bir de gazeteci Hrant Dink’in öldürülmeden önce 2006’da Malatya’da katıldığı bir toplantıdaki şu sözlerine yer vermiştim;

“Geçmişte İngilizlerin, Fransızların, Rusların, Almanların şu topraklar üzerinde oynamış oldukları rol neyse bugün de aynen tekrarlanıyor. Geçmişte Ermeni halkı onlara güvendi. Kendilerini Osmanlı zulmünden kurtaracak sandılar ama yanıldılar. Çünkü onlar geldiler kendi işlerini, hesaplarını yaptılar, çekip gittiler ve burada kardeşi kardeş ile kan içerisinde bıraktılar. Ve bugün Kürtlerin yaşadığı aynı budur. Bugün Amerika geldi Kuzey Irak’ta bir Kürt devleti oluşturmak üzere. Kürt kardeşlerimiz için orası bir çekim alanı oldu. Ne oldu bir başka şey mi oldu? Bir ümit mi oldu? Bu çok tehlikeli bir gidiş. Amerika bu, gelir kendi hesabını yapar, işine bakar, işi bittiğinde de çeker gider. Ondan sonra insanları burada kendi didişmesi içinde bırakır.”

İşte Dink’ten tarih dersi, anlayana…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder