Dünya Ortadoğu'da yolun sonu

Ortadoğu'da yolun sonu

Paylaş
Ortadoğu'da yolun sonu

Ortadoğu'da yolun sonu

İsrail ile Filistin arasındaki doğrudan barış görüşmeleri, İsrail’in 2008 yılının sonunda Gazze’ye düzenlediği operasyonla durmuştu. Aradan geçen 20 ayın sonunda İsrail ve Filistin, Amerika Başkanı Obama’nın baskısıyla dün Amerika’nın başkenti Washington’da masaya oturdu.

Haberin Devamı

Ortadoğu’da barışı sağlayacak görüşmelere Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve Ürdün Kralı Abdullah da arabulucu olarak katılıyor.

‘Bu fırsat kaçmaz’

Obama, barış görüşmeleriyle ilgili “Böyle bir fırsat yakın zamanda bir daha karşımıza çıkmayabilir” dedi. Obama yönetimi, görüşmelerin iki devletli bir çözümle sonuçlanmasını umuyor.

İsrail Başbakanı Netanyahu “Barış ortağım” diye seslendiği Mahmud Abbas’a “Geçmişi silemeyiz ama geleceği değiştirmek elimizde” diye seslendi. Filistin lideri Mahmud Abbas ise İsrail’den Gazze’deki yerleşim faaliyetlerini durdurmasını istedi.

Hamas’tan roketli tatbikat

Ancak Kudüs’ün statüsü tartışmaları barış görüşmelerine gölge düşürdü. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Kudüs’ün bazı bölgelerinin Filistinlilere verilebileceğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun bir yardımcısının “Kudüs, İsrail’in bölünmez başkenti” sözleri görüşmelere gölge düşürdü. Abbas’ın kendilerini temsil etmediğini savunan Hamas ise dün gazetecilerin karşısında roketli tatbikat yaptı.