Ekonomi Ortak banka kuralım bağımlı olmayalım

Ortak banka kuralım bağımlı olmayalım

Paylaş
Ortak banka kuralım bağımlı olmayalım

Arap dünyasının Türklerin kalbinde özel yeri olduğunu söyleyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yabancıya bağımlılıktan kurtulmak için ortak bir takas bankası kurulmasını önerdi

Kaynaklar buralarda kalsın Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve Arap dünyası arasında ortak bir takas bankası kurulması önerisinde bulundu. Hisarcıklıoğlu, “Böylece Türk ve Arap iş aleminin, yabancı bankalara bağımlılığını azaltabiliriz” dedi. Türk-Arap İşbirliği Forumu’nda konuşan Hisarcıklıoğlu, “Böylece bu coğrafyanın mali kaynaklarını, bu coğrafyada muhafaza ederiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dengeler yeniden kuruluyor

Atlantik Okyanusu’ndan Basra Körfezi’ne kadar uzanan 350 milyonluk Arap dünyasının, Türkler’in kalbinde özel bir yeri olduğunu ifade eden Rifat Hisarcıklıoğlu, “Dünyada güç dengesi yeniden kurulmakta iken, bölge içi sorunlarını çözmüş, refah ve istikrara ulaşmış güçlü bir Arap dünyası, Türk iş camiasının ortak arzusudur. Arap dünyasıyla tüm alanlarda işbirliği tesis etmek istiyoruz” dedi.

Bankacılık ağı oluşturalım

Rifat Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Bunun için yapmamız gerekenler var. İlk olarak, ulaştırma ağlarını modernize etmeliyiz. İkinci olarak, güçlü bir bankacılık ağı tesis etmeliyiz. Ortak takas bankası kuralım. Krize karşı gösterdiği direnç ve sağlam iktisadi yapısıyla Türkiye’nin, böyle bir uluslararası takas bankasının kurulması için en uygun mekan olduğunu düşünüyorum.”

Haberin Devamı

Ticareti serbestleştirelim

Ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasının önemini vurgulayan Rifat Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede, Türkiye-Lübnan, Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi serbest ticaret anlaşmasının tamamlaması gerektiğini kaydetti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bu iki anlaşma imzalandığında, Doğu Akdeniz ile Basra Körfezi arasında geniş bir serbest ticaret alanı meydana getirileceğini ifade etti.

Yüzde 60’ı sizin olur

Suriye Maliye Bakanı Muhammed el-Hüseyin, büyük Türk bankaları ile Suriye’de ortak banka kurma olasılığını görüşmek üzere bir araya geleceğini söyledi. Bakan, yabancı bankaların Suriye’de şube açmalarına yasaların izin vermediğini, ancak Türk bankalarının kurulacak ortak bankanın sermayesine sahip olabileceğini kaydetti. Hüseyin, “İki tarafın da isteği var. Bir Türk bankası, Suriyeli bir ortakla banka kurup, sorunsuz bir şekilde sermayenin yüzde 60’ına sahip olabilir” dedi.

Görüşme var ama erken

Bunu kolaylaştırmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen Hüseyin, bazı Türk bankaları ile bir araya geleceğini kaydetti. Hüseyin, görüşecekleri bankalar arasında Akbank ve Ziraat Bankası’nın olduğunu belirtirken, Akbank Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Suriye’de banka almak için bir çalışma olmadığını ama konuyla ilgili görüşmeleri sürdürdüklerini söyledi. Dinçer, “Suriye’ye birkaç defa gittik, ama ‘Bir banka alalım’ diye somut birşey çıkmadı, bence biraz erken” diye konuştu.

Haberin Devamı