Candaş Tolga Işık Ortak mekanizma
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Yıl 1991...

Önce Irak Kuveyt'e sonra Amerika Irak’a ardından sonra herkes Irak’a “girince” ilk Körfez Savaşı patladı.

Bir yanda komşumuz diğer yanda müttefikimiz vardı. Bugün Suriye’dekine benzer bir mülteci dalgası Kuzey Irak’ta baş gösterdi.

Ne yapacağız, ne edeceğiz derken Türk ve Amerikalı devlet adamları bir araya geldi.

“Sorun yok, ortak bir mekanizma kuracağız” diye açıklama yapıldı. Sonra ne mi oldu?

PKK’ya Kandil’de bir yuva, Barzani’ye Kuzey Irak’ta bir devletçik kuruldu. Talabani’ye Irak’ta bir koltuk verildi. Irak, yangın yerine döndü. 20 küsur yılın sonunda 1 milyondan fazla insan hayatını kaybetti.



Yıl 2003...

Amerika ve İngiltere Irak’ı özgürleştirmek için işgal edince NATO’nun bölgedeki en önemli üyesi, Amerika’nın stratejik ortağı Türkiye’nin siyasi, ekonomik ve güvenlik kaygılarını gidermek için iki ülke yetkilileri bir araya geldi.

Görüşmeler sonunda “Türkiye’nin bu süreçten en az zarara uğraması için ortak mekanizma kurulacağı...” açıklandı.

Sonra ne mi oldu?

Bu açıklamadan sadece birkaç ay sonra (4 Temmuz 2003) Kuzey Irak’ın Süleymaniye kentindeki 11 Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu Amerikan askerleri tarafından başlarına çuval geçirilmek suretiyle derdest edilip, 60 saat süresince sorguya çekildi.



Yıl 2014...

IŞİD barbarlığı sınırlarımızın hemen ötesinde giderek yükselirken Türkiye ve Amerika arasında ortak bir mekanizma kurulacağı ve IŞİD’le mücadelede işbirliği yapılacağı söylendi.

Sonra ne mi oldu?

Amerika’nın bir zamanlar Saddam’ı devirmek için satın aldığı Iraklı komutanlara kurdurduğu o IŞİD, Musul’daki Türk Başkonsolosluğu’na saldırdı, başkonsolosumuz da dahil 49 kişiyi rehin aldı.



Yıl 2018...

Yani dün...

Türkiye’yi ziyarete gelen Amerikan Dışişleri Bakanı Tillerson ile Dışişleri Bakanımız Çavuşoğlu Ankara’da basın toplantısı düzenleyerek, iki ülke arasında FETÖ, YPG ve PKK’yla mücadele konusunda “ortak mekanizma” kurulacağını açıkladılar.



Söyleyeceklerim bu

Sıradaki haber yükleniyor...
holder