Tamer Heper Ortaklar anlaşsın
HABERİ PAYLAŞ

Ortaklar anlaşsın

Haberin Devamı

Köy sınırları içinde 550 metrekare arsası olan bir ev bizlere miras kaldı. Bu evde paydaşlardan biri oturuyor. Bu gayrimenkulün 10 hissedarı var. İçinde oturan, iki hissedarın iznini almış ama bizlerin izni yok. Bu kişiden ecrimisil alabilir miyiz? Evi yıktırabilir miyiz? ● E.D.

Bir eşya veya gayrimenkul, ortaklık malı olabilir. En yaygın ortaklık da tabii ki miras kalan maldadır. Sizin gayrimenkulde oturan kişi de hissedar. Yani içinde malik sıfatı ile oturuyor. Dolayısı ile haksız bir işgal söz konusu değil.

Ancak gelir getirecek böyle bir yerde tek başına oturan hissedar, diğerlerinin gelir elde etmesini önlediği için, bu yerden elde edilecek gelire eşdeğer tazminat ödemek durumunda kalabilir. Buna ecrimisil diyoruz. Bu durumda diğer hissedarlar paylarına düşecek seviyede bir ecrimisil bedelini yani bir tazminatı içinde oturmakta olan kimseden isteyebilir.

★ ★ ★

Evi yıkmaya gelince... İçinde birileri oturan bir yeri öyle kolayca yıkamazsınız. Yıkma için geçerli bir neden olmalı ve içindeki kişiyi de geçerli hukuki nedenlerle önce tahliye etmelisiniz. İçinde oturan kişiden komşular rahatsızmış, bu ayrı bir konu, örneğin yıkma kararı için geçerli bir neden değil.

★ ★ ★

Bence siz önce bir gelir (ecrimisil) tespit edin. Buna göre sizin payınıza düşecek meblağı hesaplayın. Sonra bu hesaplama üzerinden geçmiş beş yıllık rakamı bulun ve gerekiyorsa ecrimisil talebi ile dava açın. Tahmin ediyorum diğerleri de size katılacak ve neticede içerde oturan vatandaş da sizinle bir anlaşmaya razı olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder